zondag 21 juni 2020

Vliegen

De zomer is aangebroken en dan start ook het vliegseizoen weer. Steeds vaker worden we de komende maanden geconfronteerd met vliegen.
Voor de omwonenden van Schiphol geldt dit in dubbel opzicht, want zij zullen op een andere wijze geconfronteerd worden met vliegen, nu het vliegverkeer weer zoetjesaan op gang komt.
De commentaren waren niet van de lucht, toen een kleine 3 weken geleden een demonstratie op de Dam 5000 mensen trok. Terecht overigens, want 3 maanden van lockdown light zou zomaar voor niets geweest kunnen zijn met zoveel mensen dicht opeen. Gelukkig liep het met een sisser af.
We hebben dus geluk gehad. Maar blijven we dat geluk houden, als we vanaf deze week iedere dag dit soort beelden gaan zien vanaf Schiphol?
En dan te bedenken, dat deze foto gemaakt is op een rustige dag. Dan kun je nagaan, hoe het er op drukke dagen uit komt te zien. De Dam in het kwadraat!
Leg dit maar eens uit aan de horeca-ondernemer of -bezoeker, die op een terras de afgesproken afstand van anderhalve meter wel in acht dienen te nemen.
Want niet alleen in de aankomst- en vertrekhal op Schiphol kan het zo vol zijn, maar ook in het vliegtuig zelf. Alle stoelen mogen bezet worden.
Welk een verschil met de trein, waar op maar 40% van de stoelen reizigers een plekje kunnen bemachtigen. Ondanks een betaalde kortingskaart word je geacht zo min mogelijk gebruik te maken van de trein.
Als klap op de vuurpijl mag je vooralsnog je fiets ook niet meer (betaald) meenemen in de trein. Uiteraard heeft dit consequenties voor de fietsvakantie van komende zomer. Het wordt dus van huis uit vertrekken en wederom naar huis fietsen. Dit beperkt je actieradius enorm. Als je onverwachts om een of andere reden naar huis moet, moet je de afstand in maximaal 2 dagen fietsen af kunnen leggen.
Vanwaar dit verschil tussen treinreiziger en vliegtuigpassagier? Ik zou bijna het woord Schiphollobby laten vallen. Bijna. Want een goed bibliothecaris houdt het bij het citeren van literatuur.
Ik citeer uit "De boerderij der dieren" van George Orwell: "Alle dieren zijn gelijk, maar sommige zijn meer gelijk dan andere!"
Waarvan akte.


Geen opmerkingen: