donderdag 18 juni 2020

Ostgewitter

Tijdens onze fietsvakanties in Duitsland en ook in de grensstreek van ons land met de Oosterburen hoorden we de term af en toe vallen: Ostgewitter. Onweer uit het oosten. Oostonweer!
Een schoolvoorbeeld van Ostgewitter was het aanschouwen van de gevolgen van zo'n bui tijdens een fietstocht door de Harz. De dag erop passeerden we de voormalige grens van de DDR.
In de Bikeline-gids van Radweg R1 stond een pad omschreven als "sehr holprich". Nou, dat was zachtjes uitgedrukt, want we reden door een beekbedding.
In Ilsenburg, het eerste plaatsje, dat we tegenkwamen, waren op zondagmorgen gemeenteambtenaren druk bezig om de wegen te reinigen van de door noodweer ontstane modderstromen.
De dag erna lazen we in een lokale krant over die ├ťberschwimmung in Ilsenburg.
Zo erg zal het bij ons niet worden. De hoeveelheid regen kan bij Ostgewitter dan wel net zo veel zijn als in de Harz, maar daar komt het water uit de heuvels naar beneden denderen. Dat is bij ons onmogelijk. Wat dat aangaat zijn wij gezegend in dit vlakker land.
Sinds dinsdagmiddag hebben we te maken met forse onweersbuien. Overdag is het vaak nog heel lekker weer. Zo ook vandaag.
Ik had in 3 winkels in de mooie binnenstad van Leiden boodschappen gedaan. Bij Jeugdboekhandel "Silvester" had ik op verzoek van mijn vrouw "Woeste Willem" gehaald.
Het kan niet anders, dan dat Wim van Huis met zijn imposante baard model heeft gestaan voor "Woeste Willem".
Op de terugweg ging ik nog even bij Henk Distelvelt, een andere "Krasse knar" van de Leidse IJshal, langs. Met hem praatte ik bij, voordat ik in de bibliotheek van Valkenburg ging werken.
Overdag was het prima weer, maar om half 8 was het weer bal. De volgende bui met bliksem en donder trok over.
Sinds dinsdagmiddag zijn dit de totalen voor KNMI-meetpunt Voorschoten.
Dinsdag en woensdag samen scoorden 49,9 millimeter neerslag.
Vannacht kwam daar nog 9,3 millimeter bij. De onweersbui van vanavond bracht het dagtotaal op 11,7 millimeter.
Dit brengt het totaal op 61,6 millimeter. 
In drie dagen tijd viel de totale hoeveelheid van wat er in juni gemiddeld naar beneden komt.
Ostgewitter is hiertoe in staat!

Geen opmerkingen: