zaterdag 30 december 2017

Meetpunt Voorschoten

We beleven een bijzonder sombere december en er valt heel wat neerslag.
Gisteren was het raak en vandaag evenzeer.
Af en toe bekruipt je dit gevoel.
Na bij "De Helianth" de wekelijkse voorraad zoutarm brood gehaald te hebben, fietste ik in regenkleding gehuld door naar de bibliotheek van Valkenburg. Bij het afslaan bij de Zonneveldslaan zag ik vlak boven het water van de sloot een ijsvogel vliegen. Hoewel het na de vele slappe winters van de afgelopen jaren geen zeldzaamheid meer is, toch zie je deze blauwe vogel niet dagelijks.
(Foto G.van Stijn)
's Middags trok ik thuis mijn sportkleren aan en liep naar de Maaldrift toe, waarbij ik de door Rob Pijpers zo helder gefilmde ravage langs het nieuwe fietspad bij de Rijnlandroute tweemaal passeerde.
Bij de Maaldrift aangekomen liep ik het doodlopende weggetje tussen de nu nog grotendeels ongeschonden weilanden door in. Net voorbij de knik in de weg ligt "The Country Stable", een paardenboerderij. Daar ligt een meter of 200 achter de bak het KNMI-meetpunt Voorschoten.
Om de 10 kilometer vol te maken, liep ik terug in de Stevenshof nog even heen en weer langs de weilanden. Zo kon ik goed inschatten, dat meetpunt Voorschoten maximaal 2 kilometer van ons huis af ligt.
Nu we het toch over het weer hebben: de te vroeg overleden Rijnsburgse weerman Bas Schijff voorspelde aan de hand van het weer van Tweede Kerstdag tot en met Driekoningen het weer voor het komende jaar in grove lijnen. Dit Vogezensysteem voorspelt niet veel goeds. Het weer is eigenlijk de hele maand december grauw en druilerig met regelmatig buien. Tweede Kerstdag en woensdag weken daar niet veel vanaf. Alleen de tweede helft van 26 december scheen de zon. Daar zon in de winter vaak gepaard gaat met vorst schat ik in, dat de tweede helft van januari kans is op begin deze maand genoemde natuurijsperiode.
Hopelijk zien we elkaar dan weer op de Vogelplas.
Volgens het Vogezensysteem kunnen we de rest van de winter afschrijven, tenzij de neerslag naar beneden komt in de vorm van sneeuw.


Geen opmerkingen: