vrijdag 15 december 2017

Jeugdelfstedentocht

Het is een bekend gegeven als je kinderen schaatsles geeft. Ieder jaar organiseer je wel een Elfstedentocht op de kunstijsbaan. Meestal is dit de afsluiting van het schaatsseizoen. In de Leidse IJshal hadden wij dit evenement vanmiddag al, halverwege het seizoen.
Daar stond tegenover, dat we het vanmiddag wel dubbel deden. Voor de buitenschoolse sport was het daadwerkelijk de afsluiting van de 10 schaatslessen, voor de IJVL nog lang niet. Maar praktisch als ik ben had ik een paar jaar geleden al bedacht, dat het veel handiger is om het uitgezette circuit te laten staan. Aldus geschiedde.
Zodoende fietste ik vanmiddag om kwart over 3 naar de Vondellaan om alles klaar te zetten, voordat de jeugd om kwart over 4 het ijs op zou komen. Het was zowaar een keer droog in deze sombere decembermaand, waarop de zon in totaal nog maar 8 uur had geschenen.
Met Henk Heuzen, Ken Ainsworth, Jaap Kroes en Hans Solleveld zette ik op de binnenbaan een circuit uit, terwijl de eerste kinderen op de buitenbaan hun rondjes reden. Maar daarna konden ze vol aan de bak. Henk kwam met het slimme plan op de proppen om op een willekeurig moment "Stempelen!" te roepen. Je moest dan je rondje afmaken voor je het volgende stempel kreeg.
Ik had de eer om het rondje met de kinderen achter me aan voor te rijden. Dat deed ik in mijn winterjas. Uit ervaring weet ik, dat je na 2 uur vrij veel stilstaan in de Leidse IJshal anders verkleumd bent.
Als slotakkoord van de 10 schaatslessen kregen de kinderen een deelnamecertificaat mee naar huis in de hoop, dat we hen nog vaak op het ijs zullen zien.
Ook de kinderen van de IJVL kregen een blanco stempelkaart mee, waarop zij elf stempels moesten verzamelen. Om kwart over 6 zat ook hun Elfstedentocht er op. Samen met de kinderen ruimden Aukje Kreuger, Dirk Zwitser en ik de kussens, pilonnen, de bank en de ijshockeydoelen weg.
Aukje had een verrassing voor de deelnemende kinderen. Zij kregen een Elfstedenkruisje mee met daarop Jeugdelfstedentocht.
Of het door de Jeugdelfstedentochten kwam of niet, 's avonds was het meetpunt Voorschoten het koudste punt van Nederland....

Geen opmerkingen: