vrijdag 1 december 2017

Op de lauweren rusten

Symbolisch kwam het precies goed uit. De meteorologische winter was vandaag begonnen met lichte nachtvorst, maar op klomphoogte vroor het een graad of 4.
Op weg naar mijn werk fietste ik langs diverse boerensloten en ondanks de te hoge temperaturen van de afgelopen maand zag je her en der een vliesje ijs op de sloten liggen.
Na een rondje langs de filialen gereden te hebben in de biebauto fietste ik naar de Ichtuskerk, waar de uitvaartdienst voor Dick van Beelen was.
Terwijl "Avond" van Boudewijn de Groot klonk, werd de kist met het stoffelijk overschot van deze sportman pur sang de behoorlijk volle kerk ingedragen.
De sport was dan ook de rode draad in zijn leven. Het hardlopen, het schaatsen en het wielrennen kwamen allemaal voorbij.
Hij had het talent, maar hij heeft er ook heel veel voor gedaan om nog beter te worden. Dat karakter om tot de laatste snik te knokken heeft hij de laatste 2 jaren van zijn leven gebruikt om tegen de kanker, die zijn lichaam sloopte, maar zijn geest niet, aangesproken. Maar het was een ongelijke strijd. Uriah Heep bezong het in "Lady in black": "And destruction lay around me from a fight I could not win".
De vragen, waar iedereen mee worstelt als de dood wel erg dichtbij komt, werd gesymboliseerd met het schilderij "De breede en de smalle weg".
Je vraagt je dan immers af, of je de juiste keuzes hebt gemaakt in het leven en er zijn ongetwijfeld dingen, waar je spijt van hebt en die je graag terug zou willen draaien.
Waar Dick in ieder geval geen spijt van hoeft te hebben, was de moedige manier, waarop hij met zijn ziekte is omgegaan. Ondanks alle pijn bleef hij positief. Daar heb ik diep respect voor.
In een lange stoet liepen we vanaf de Ichtuskerk naar de begraafplaats. Het verkeer op de drukke Parklaan werd stilgelegd. Een mooie Katwijkse traditie om het respect voor een overledene te tonen.
Bijzonder was, dat op het kerkhof 4 duiven werden gelost. Dick was namelijk ook duivenmelker.
In de winterzon verdween de kist in het graf. Op deze laatste rustplaats kan deze nimmer opgevende sportman op zijn lauweren rusten.

Geen opmerkingen: