woensdag 6 december 2017

Koffers

Gisterenavond fietsten Ada en ik naar de Leidse Schouwburg, de oudste schouwburg van Nederland. Daar bezochten we "Koffers", de nieuwste voorstelling van de inmiddels krasse zeventiger Freek de Jonge.
Vanaf begin jaren '70 ben ik diverse keren naar "Neerlands Hoop" geweest, dus deze thuiswedstrijd in onze mooie Sleutelstad kon ik niet laten schieten. En ik moet zeggen, dat ik geen enkele spijt heb, dat ik naar deze cabaretvoorstelling gegaan ben. Integendeel. Ik heb me het schompes gelachen.
Uiteraard speelde de actualiteit een belangrijke rol. Zo bood de transgenderdiscussie een uitgelezen kans op allerhande grappen en grollen: "Er zijn vrouwen, die liever man willen zijn. Er zijn echter ook mannen, die liever in een vrouwenlichaam zitten...."
Ook de ouderdom, die met wat kwaaltjes komt, kwam uitgebreid aan bod. Vooral het vaker plassen kwam ter sprake. Daar weet ik alles van!
Freek ging in op de vliegen in de urinoirs om beter te kunnen mikken: "En toen vloog de vlieg weg!"
De details zal ik u besparen, maar er volgden nog wat slapstick rondom dit thema, maar ook over het iemand met een rollator de trap van een groot gebouw af helpen.
Ook de reclame werd flink op de hak genomen. Kortom, de lachspieren werden gisteren goed getraind!

Een rode draad was de muziek van de lp "Koffers", covers van Amerikaanse muziek vanaf de jaren '50, die gespeeld werd door een prima band.
Grappig was het verhaal over de fietstocht met zijn moeder, zijn broer en wat vrienden naar Hillegom. Op de terugweg namen ze pontje Buitenhuizen naar Nauerna. Er volgde een hilarische zwempartij in het Noordzeekanaal met als centraal punt een slavenarmband.
Op deze voor ons zeer geslaagde Sinterklaasavond kochten we "Reikhalzend verlangen". Dit boek lieten we uiteraard signeren. Thuis gekomen bleek, dat ik toch wat beter moet ar-ti-cu-le-ren, of dat Freek toch wat hardhorender wordt. De kop van de opdracht luidde: "Voor Bep en Ada".
We hadden nog niet genoeg gelachen....

Geen opmerkingen: