zondag 10 december 2017

Duurtraining

Net als in de afgelopen jaren doet ook dit jaar een groep G-schaatsers mee aan de 1000 rondjes van Leiden. Vorig jaar kwam hun team tot 750 rondjes. De 1000 rondjes moet dus haalbaar zijn.
Het kwam dus goed uit, dat ik door een ruil met Jos Drabbels gisterenavond training moest geven aan de G-schaatsers. Het werd dus een duurtraining. Waar ik een oefening meestal 3 rondjes laat doen, werden dat er nu 5. Oefeningen ook, die naadloos aansloten op de 1000 rondjes door de ervaring, die ik in de loop der jaren heb opgedaan.
Zo begonnen we met een rondje diep zitten en iedere volgende ronde iets hoger, totdat je bij de vijfde ronde bijna rechtop schaatste. Ook het vlak rijden werd getraind. Met dank aan de snelheidsmeter, die aanstond. De snelheidsduivels Kevin en Youri hadden tijdens de paar rondjes, dat ze alle remmen los mochten gooien, snelheden van rond de 40 kilometer per uur bereikt. Mij is dat nog nooit gelukt, maar ik ben dan ook geen sprinter.
"Jullie mogen je eigen snelheid kiezen, maar de snelheid van je eerste ronde is de snelheid van alle 5 rondes!"
Welnu, de sprinters bleken ook rustig te kunnen schaatsen....
Typerend bij de 1000 rondjes van Leiden is ook, dat er op een gegeven moment een paar pelotons rondrijden. In een peloton kun je je slag niet altijd afmaken. We reden dus rondjes met op de ene helft van de baan je eigen slag en op de andere helft met een prikslag rijden.
Bij het rijden van een Alternatieve Elfstedentocht op het rondje van 200 meter in de Leidse IJshal lukt het pootje over op een gegeven moment niet meer. Dan moet je overschakelen op een andere manier van bochten rijden. Dat kan op 2 manieren: met veel vaart de bocht in en dan naar binnen hangend tweebenig de bocht door glijden of tweebenig de bocht in glijden, twee slagen rechtuit doen en dan weer tweebenig de bocht uit glijden. Op deze beproefde wijze kun je zelfs 200 kilometer schaatsen!
Er komt een moment, dat je moe bent. Ook dan kun je rustig door blijven schaatsen. Ga rechtop rijden en sla je benen goed zijwaarts uit. Je kunt dan nog een snelheid van 19 of 20 kilometer halen. Dat hebben we gisterenavond uit kunnen testen.
Als laatste oefening reden we in tweetallen, waarbij we om beurten de kop over namen na een rondje. Dit onderdeel van het pelotonschaatsen moet je immers ook beheersen.
Kortom, het was een prima training als voorbereiding op de 1000 rondjes van Leiden. En niet alleen voor de G-schaatsers....

Geen opmerkingen: