zaterdag 16 december 2017

Chris F.

Op de bibliotheekacademie in Amsterdam leerde ik bij het vak collectievorming, dat je "passanten en constanten" hebt. Tegenwoordig noem je de passanten hypes. Je hebt daarentegen de constanten. Vaak zijn dit ook klassiekers, maar dat hoeft niet persé. Een van deze boeken, die daar onder valt is "Verslag van een junkie" van Christiane F. 
Ik werk nu ruim 38 jaar in de bibliotheek en heb al heel wat generaties scholieren langs zien komen, maar dit boek van een verslaafde blijft nog steeds regelmatig geleend worden.
Deze week kwam er naar buiten, dat een andere constante betrapt is op teveel slikken en spuiten. Chris F., viervoudig winnaar van de Tour de France, had tijdens de door hem gewonnen Vuelta a España bij een dopingtest een te hoge waarde salbutamol. Uit privacyoverwegingen gebruik ik alleen de initiaal van zijn achternaam, want stel je voor, dat hij het niet gedaan heeft....
Een balkje voor zijn ogen ging me derhalve nog net iets te ver. Maar dat deze astmapatiënt een probleem heeft, moge duidelijk zijn. In de bijsluiter staat vermeld: "Inhaleren is niet makkelijk. Laat een apotheekmedewerker het u voordoen."
Ik vind het trouwens knap, dat mensen met dit soort zware handicaps jarenlang aan topsport kan doen en ook nog eens kampioen in hun discipline kunnen worden. Pavel Koelizjnikov, pardon, Pavel K. is immers hartpatiënt, net als veel andere Russische topsporters. Zij gebruikten jarenlang het middel meldonium. Ook hij had de bijsluiter niet goed gelezen. Dit middel tegen hartfalen kan vroegtijdige kaalheid veroorzaken.
Vooralsnog blijft Chris F. in de ontkenningsfase. Maar wie weet. Wellicht doet hij over een paar jaar wel een boekje open over zijn medicijngebruik. In het Engels: drugs!
En dan hebben we naast de bestseller van Christiane F. ook de bestseller van Chris F.
Deze sportieve bibliothecaris kijk er al naar uit!

Geen opmerkingen: