vrijdag 8 december 2017

Natte sneeuw

Toen ik om kwart voor 7 bij de Leidse IJshal aan de Vondellaan wegfietste, kwamen er flinke vlokken sneeuw naar beneden dwarrelen. Het was helaas natte sneeuw, zodat bij thuiskomst de salopet behoorlijk nat was geworden. Ook de straten waren dat, doordat de sneeuw direct smolt zodra het op de grond viel.
De 2 uur ervoor had ik schaatsles gegeven. Eerst voor de buitenschoolse sport, daarna voor de IJVL.
Het eerste uur begonnen we met pilonnen over de volle lengte van de binnenbaan. Slalommen over een meter of 6 is toch best lastig voor kinderen, die nog maar 2 maanden les hebben gehad. Maar dat geeft niet, van af en toe op je tenen lopen wordt je beter, De varianten hierop waren diep zitten tussen de pilonnen en de olifantenoren er omheen.
Halverwege de les kwamen de groepen van de buitenbaan naar binnen. De baan was verhuurd aan een groep van een zevental schaatsers. Met ruim 30 kinderen op de baan betekende dit: spelletjes!
Dat is geen probleem. De allerbeste trainingsvorm is gewoon tikkertje spelen. De kinderen moeten reageren op alles wat er om hen heen gebeurt. Bij een gewone oefening lukt het niet om een haakse bocht te maken, bij tikkertje lukt er ineens wel.
Bij de IJVL sloten we de training eveneens af met tikkertje. Dat deden we na een les, waarin het terugsturen en de zijwaartse afzet centraal stonden. Het waren leuke lessen, waarbij ik het volgende tegen de kinderen gezegd had: "Ik heb een vervelende mededeling voor jullie. Dinsdag is er weer een schoolstaking en kunnen jullie niet naar school."
Ik vervolgde: "Daarnaast heb ik ook goed nieuws. Dinsdag 12 december kun je van half 11 tot half 4 komen schaatsen voor maar € 2,50."
En dat geldt voor alle kinderen!

Geen opmerkingen: