maandag 9 augustus 2010

R1


R1 oftewel Radweg Eins is een onderdeel van een fietsroute, die van Calais tot St. Petersburg loopt. Het eerste deel loopt dus over de Noordzeeroute (LF1), die Ada en ik vorig jaar gereden hebben. Vanaf Den Haag is er een aftakking naar Duitsland over de LF4a. In de Duitstalige Bikeline-gids begint de routebeschrijving in Arnhem en loopt tot de Oder op de grens van Duitsland en Polen.

Wij hebben de R1 gevolgd tot de Weser, waarbij het deel tussen Höxter en Holzminden samenviel. Het deel vanaf Holzminden tot Berlijn, het doel van veel fietsers op de R1, hebben wij dus niet gereden. Voor degenen, die van plan zijn om deze route te gaan fietsen, wil ik hier enkele ervaringen weergeven.


Ik laat de R1 beginnen bij de Duitse grens, waar het meteen mooi begint met Zwillbrocker Venn, waar ook flamingo's huizen. Helaas waren ze niet zichtbaar aanwezig, toen we er waren.

Het eerste, waar we aan moesten wennen, was, dat slechts af en toe een bordje met R1 te zien was. Als de R1 met andere regionale fietsroutes samenviel, werden deze samen verder verwezen door een wit bordje met een rode of groene fiets met een pijl met de te volgen route. Het resultaat van deze "efficiency" is, dat als je één keer een bordje gemist had, je vervolgens kilometers de mist in ging. Dit is ons helaas een aantal keer overkomen.
Een tweede ding, waar je op bedacht moet zijn, is het geringe aantal campings langs de route. Wij werden hier al meteen de eerste dag mee geconfronteerd. Tussen Vreden en Stadtlohn, net over de grens bij Winterswijk, stond een camping ingetekend op de kaart. Die camping is er nog wel, doch uitsluitend voor caravans. Wij konden dus 's avonds om 6 uur nog op zoek naar een camping bij Gescher, Brinkmanns Hof, een uur fietsen, o.a. over de vluchtstrook van een drukke provinciale weg, waar behoorlijk hard wordt gereden.
De volgende camping was bij de mooie stad Münster, bekend van de Vrede van Münster in 1648, die een einde maakte aan zowel de 80-jarige als de in Duitsland desastreuze 30-jarige oorlog.

Ook hierbij geldt, dat één van de campings, die in Handorf, niet toegankelijk is voor kampeerders met een tent. Maar geen nood: de camping ten oosten van stadsdeel St. Mauritz kan ik van harte aanbevelen. De afstand van Gescher naar Münster: 92 km.
De volgende etappe moet er zelfs 120 km overbrugd worden. Direkt aan de route heb je 2 campings. De eerste, Jägerkrug, hebben we letterlijk links laten liggen. Deze ligt nl. pal aan een Autobahn.

Een paar km verder heb je een zeer ruime Campingplatz, "Am Furlbach", vlak bij het dorpje Stukenbrock-Senne. Voor de volgende etappe heb je de keuze uit 2 prachtig aan de Weser gelegen campings, nl. in Höxter en bij Holzminden. Wij hebben alleen ervaring met de laatste. Het is een heel aparte camping, hetgeen al in de naam naar voren komt: "Mobilpark Holzminden". Het is een camping, speciaal gericht op campers. Voor fietsers is een strook gras, direkt aan de Weser gelegen, gereserveerd. Prachtig uitzicht is gegarandeerd.

En met € 6,- per nacht is deze Campingplatz ook nog eens de goedkoopste! Vanaf Stukenbrock-Senne moet je wel op ruim 90 km fietsen rekenen. Kortom, de R1 is niet bepaald voor watjes.Maar het is absoluut een mooie route. Het landschap is behoorlijk afwisselend, met glooiend boerenland, prachtige bossen, korte klimmetjes in het westen en pittige heuvels als je het Teutoburgerwald door gaat. Je komt door tal van leuke plaatsjes, zoals Darfeld, Münster, Warendorf, Harsewinkel, Heiligenkirchen, Holzhausen, Höxter, Holzminden en Bevern. Kortom, pal over de grens ligt een fantastisch fietsgebied!


Geen opmerkingen: