donderdag 26 augustus 2010

Noodweer


Normaal gesproken loop ik in de zomermaanden op donderdagochtend, of als het mooi weer is wil ik ook nog wel eens skeeleren, maar daar was vandaag geen sprake van.
Integendeel. Het water kwam de halve ochtend met bakken uit de hemel, ironisch genoeg vrijwel gelijktijdig met de start van de aktie op giro 555 voor de slachtoffers van de overstromingen in Pakistan.
In deze tijd van het jaar is de kans op dit soort pittige regenbuien. De Noordzee is op zijn warmst, de lucht boven het land is kouder dan boven zee en laten dus makkelijk het vocht los. Vooral in onstabiele lucht worden de buien boven de Noordzee flink geactiveerd, met wolkbreuken als resultaat.
Daar ik dinsdagavond al tot op de draad was natgeregend, en ik met de vrije vrijdagmiddag een uitwijkmogelijk heb, liet ik het hardlopen schieten, terwijl de dakgoot overliep en er een soort waterval voor het raam ontstond. De riolen konden het niet verwerken, want ik hoorde het vuile water opborrelen in zowel het aanrecht als in het toilet.

Tussen de ergste buien door moest ik nog wel op de fiets boodschappen doen. In het regenpak, want droog werd het niet op deze donderdagmorgen, waarop net zo veel viel als anders in een hele maand. Het was onvervalst noodweer.

Geen opmerkingen: