woensdag 29 september 2021

Testrijdersloop

In het schaatsseizoen zijn twee magische momenten: de eerste keer, dat je weer op natuurijs schaatst.

En de eerste keer, dat je na de zomer weer op kunstijs schaatst.

Daarvoor was ik bereid om vroeg op te staan. Om kwart over 6 stond ik naast mijn bed en na in mijn eentje ontbeten te hebben vertrok ik een uur later naar de Leidse IJshal.

Om kwart voor 8 zette ik als eerste schaatser mijn eerste schreden op het ongeveer 2 centimeter dikke ijs. Voorzichtig, want er zaten nog aardig wat hobbeltjes in het ijs. Er was alleen nog maar gespoten en gedweild, maar nog niet geschaafd.

Gelukkig verliep de test zonder crash en smaakt deze naar meer!
Een minuut of 10 later reed de Zamboni rondjes over het ijs en kon ik even brood halen op de Leidse boerenmarkt. Bij terugkomst kon ik op de plekken, waar de dweilmachine niet kon komen, spuiten.
Om een uur of 12 waren Piet van Harskamp en Wim Notenboom aan het knutselen aan de Zamboni. Ik trok mijn kluunschaatsen weer aan en met een douchetrekker trok ik al schaatsend de boardings droog.
Je zag straaltjes water omlaag lopen.

Hoe droger de lucht is, hoe minder kans op stalagmieten op het ijs, waarover je kunt vallen. 
Onder de stalen trap was het onmogelijk om droog te blijven met de trekker in de hand. Als je de trekker aan de onderzijde bewoog, kwamen er zoveel druppels naar beneden, dat het wel een flinke regenbui leek. Gelukkig had ik mijn redelijk waterdichte zomerjas aan.

Om 1 uur fietste ik naar huis om met mijn vrouw te eten, waarna ik een uur later weer terug was bij de IJshal. Na wat hoeken gespoten te hebben, werd het tijd voor mijn trainingsloop met het oog op de Leidse marathon op 10 oktober.
Ik liep naar de Morspoort, vanwaar ik over het Singelpark naar het Plantsoen liep. Daar was het welbekende kabouterhuisje mijn keerpunt.

Door het Plantsoen liep ik terug om naar het Rapenburg af te buigen. Onderweg kwam ik "Krasse knar" Aad Berg tegen. Daar de medaille van de marathon dit jaar een afbeelding van de mooiste gracht van Nederland heeft, pikt een beetje loper het Rapenburg mee tijdens de trainingen.

In de IJshal was de dweilmachine net klaar, zodat ik meteen de hoeken nat kon spuiten.

Op weg naar huis maakte ik nog een klein ommetje om de benen los te fietsen na de testrijdersloop. Onderweg had ik alle soorten weer op deze wisselvallige herfstdag.

Deze ietwat surrealistische foto van de molen in de Stevenshof geeft deze wisselvalligheid goed weer.

Geen opmerkingen: