woensdag 17 augustus 2022

Vochtcompensatie

Bij sporten is vochtcompensatie heel belangrijk. Je zweet voldoende vocht uit en dat vocht moet ook weer aangevuld worden. Een gevleugelde uitspraak onder (duur)sporters is: "Als je honger of dorst krijgt, ben je te laat!"
De hongerklop is een bekende uitdrukking, die aangeeft wat er gebeurt: ineens kom je niet meer vooruit. De bekende inzinking. Die ook voor kan komen bij vochttekort. De man met de hamer ontvangt je met groot genoegen.

Nu hebben we net een hittegolf achter de rug, die volgde op een periode met een fors neerslagtekort.

Dat geldt niet alleen voor Nederland, maar eigenlijk voor half Europa. We zien dat terug bij de vele forse bosbranden, maar ook door de extreem lage waterstanden.
Welnu, na de 15 millimeter neerslag, die afgelopen maandag de droogtraining danig in de war schopte, kwam daar vandaag in de kuststreek de dubbele hoeveelheid bovenop.

Vanochtend vroeg fietsten Ada en ik naar de volkstuin toe. Een tweetal regentonnen zat helemaal vol, een derde op een andere plek halfvol. Ik hevelde water van de ene volle ton over naar de halfvolle. Daarnaast vulde ik wat lege flessen om dat regenwater mee naar huis te nemen voor de kamerplanten. Gezien de weersvoorspellingen zouden de tonnen vanmiddag wel weer tot de nok toe gevuld zijn.

Voor de natuur kwam deze regen als geroepen. De grond kon deze vochtcompensatie wel gebruiken. Tijdens het plukken van wat groente en fruit konden we constateren, dat de natuur helemaal opgebloeid was. Daar hadden we graag een fietsrit in regenpak voor over.

Geen opmerkingen: