woensdag 6 maart 2024

Langs de Zijderoute

De historicus Peter Frankopan schreef het gedegen standaardwerk "De Zijderoutes" over deze historische verbinding tussen Oost- en West-Azië.

In deze eeuw timmert China flink aan de weg met de Nieuwe Zijderoute.

Toen een aanbod van de VPRO langskwam voor een theaterprogramma van Jelle Brandt Corstius en Ruben Terlou onder de titel "Langs de Zijderoute" bestelden we direct 2 kaartjes voor 5 maart in "Tivoli" in Utrecht.

Om 4 uur fietsten we naar Leiden Centraal, waar we de trein naar de Domstad namen. Daar wandelden we naar "De Werfkring", een vegetarisch restaurant in één van de werfkelders aan de Oude Gracht.

Hier prikten we een vorkje met Elsa. Met mijn jongste schoonzus konden we bij een smakelijke  maaltijd bijpraten. Na dit gezellige samenzijn wandelden we naar "Tivoli", waar we veel te weten kwamen over de expansiedrang van China en Rusland en wat dit voor gevolgen heeft voor de omliggende landen. Daarnaast waren er veel grappige anekdotes over het leven in Rusland, China en de landen langs de nieuwe Zijderoute.

Historie en actualiteit liepen in dit leerzame theatercollege over de Zijderoute door elkaar heen.

Uiteraard kwam de Russische inval in Oekraïne aan bod. Bijzonder was, dat Ruben Terlou op het moment van de invasie in Rusland aan het filmen met een Oekraïense cameraman, die ook muzikaal bleek te zijn. Aan het slot van de avond trad hij met zijn gitaar op. Het lied heb ik niet kunnen vinden, wel eentje van "Pink Floyd"

Jelle Brandt Corstius heeft een boek over Oekraïene uitgebracht onder de titel "Spullen brengen".

Als u de kans krijgt om naar "Langs de Zijderoute" te gaan, kan ik het u van harte aanbevelen.

Geen opmerkingen: