maandag 4 maart 2024

Haarfijn

Een redelijk betrouwbaar middel om te bepalen, hoe diep je gegaan bent bij een zware inspanning is het traplopen en met name het van de trap af lopen. Soms duurt het wel 4 dagen, voordat de pijn in de bovenbenen bij het traplopen is verdwenen.
Als je in topvorm bent, dan kun je zonder enige pijn blijven traplopen. Vandaag had ik bij deze bezigheid geen pijn, maar daar ik niet in een blakende vorm steek is de conclusie, dat ik gisteren bij de Halve Wintertriatlon niet echt diep hen gegaan.

Vanmorgen fietste ik naar IJshal De Vliet, waar ik les zou geven voor de Schaatsschool. De opkomst van de beginnersgroep was niet bijster groot te noemen. Er was slechts één vrouw. Nu heeft ieder nadeel zijn voordeel: ik kon een uur lang werken aan haar techniek. Ik kon haarfijn uitleggen, wat zij moest veranderen aan haar techniek om beter te gaan schaatsen. Als je privéles krijgt, dan boek je in een uur tijd grote progressie.

Na de thee fietste ik naar het Stadhuisplein, waar ik deelnam aan het maandelijkse klimaatalarm.


Ik kan haarfijn uitleggen, waarom. Voor schaatsers op natuurijs is de klimaatopwarming allang een feit. Dit staatje met de 30-daagse temperatuuranomalie is hiervoor representatief.
De laatste officiële Molen- en Merentocht over de Kagerplassen en omgeving, die in onze jeugd gemiddeld om de 2 of 3 jaar gehouden werd, stamt uit.....januari 1997! Net zo lang geleden als de laatst gehouden Elfstedentocht!

Nadat ik thuis geluncht had, fietste ik naar de volkstuin, waar ik Ada ophaalde. Samen fietsten we naar Katwijk, waar we ons lieten knippen door Edwin Minnee. Deze Katwijkse kapper voerde zijn werk haarfijn uit.

2 opmerkingen:

Rob zei

Diep gaan is me teveel jargon en snap het verhaal niet zo. Als je kunt blijven traplopen ben je in topvorm doordat je goed hard hebt gesport. Is dat de conclusie?

Bert Breed zei

Nee. Meestal heb je last met traplopen na een zware inspanning.
Heb je dat niet, dan heb je jezelf gespaard bij die inspanning, of je bent in topvorm en hebt nergens last van.
Daar ik absoluut niet in topvorm ben....