donderdag 4 juni 2009
Leidse IJshal in financiële nood
Als de gemeente Leiden niet met geld over de brug komt, dan moet de Leidse IJshal aan de Vondellaan na de zomer sluiten. De honderdduizend jaarlijkse bezoekers, waaronder veel leden van ijsclubs en Leidse scholen, moeten dan op zoek naar een andere kunstijsbaan. De hal zit diep in de financiële problemen.
Vooral de verdubbeling van de energienota van de Nuon, van één- naar tweehonderdduizend euro per jaar, is een klap die de stichting IJshal Leiden op eigen kracht niet te boven kan komen. Maar er moet ook in de danig verouderde baan worden geïnvesteerd om de gebruiksvergunning voor de hal te behouden. De stichting die de kunstijsbaan beheert draait bijna uitsluitend op vrijwilligers.
Tot 2008 kreeg de IJshal geen steun van de gemeente, sinds vorig jaar draagt Leiden 25.000 euro bij in de kosten van de dweilmachine en nog eens 25.000 in de exploitatiekosten. "Maar als je kijkt wat zwembaden en andere sportclubs krijgen, is dat maar een schijntje", zegt Zwart. ""Wij proberen de gemeenteraad nu zover te krijgen dat ze een fatsoenlijke bijdrage geven."
Sportwethouder Marc Witteman vindt dat de ijshal aan de Vondellaan open moet blijven tot er een nieuwe baan in Leiden of omgeving is. Maar of de gemeente daaraan fors financieel gaat bijdragen weet hij nog niet. "Dat zal blijken bij de bespreking van de perspectiefnota in de raad.
Witteman vindt dat ook energieleverancier Nuon, dat immers met de veel hogere energienota een belangrijke oorzaak is van de financiële nood bij de ijshal, zijn verantwoordelijkheid moet nemen. "Een gebaar van Nuon om, bijvoorbeeld als sponsor, mee te werken aan het oplossen van het probleem, zou zeer gepast zijn", vindt Witteman.
Dit bericht stond op de site van het Leidsch Dagblad van 4 juni 2009.
Daar reageerde ik op:
Het is inderdaad verbazingwekkend, dat bij fors dalende energieprijzen de IJshal de nek wordt omgedraaid. Is hier een individuele manager bezig, die zijn "targets" nog moet halen om zelf een contractueel vastgelegde forse bonus op te strijken?
Volgens mij zijn de aandelen NUON nog niet verkocht door Leiden en omliggende gemeenten. Hier ligt een mooie taak weggelegd voor de gemeenteraden om hun controlerende functie waar te maken en aan de wethouders om de NUON op het matje te roepen.
Mochten de aandelen al verkocht zijn, dan is dit de prijs van de privatisering. Een bedrijf, dat honderden miljoenen betaald om een ander bedrijf op te kopen, wil dat geld natuurlijk wel op een of andere manier terugverdienen. En wie mogen dat opbrengen? De klanten. Zoals in dit geval de Leidse IJshal.
En dat hierdoor veel sportclubs in de regio en wekelijks duizenden mensen hun sportplezier ontnomen wordt, daar wordt verder niet meer naar gekeken.
Wellicht dat NUON er iets anders over gaat denken, als behalve de IJshal ook alle schaatsers in de regio Leiden massaal overstappen op een ander energiebedrijf....
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten