donderdag 26 juli 2012

Via 44

Het was de zoveelste warme, zonnige dag deze week, maar vermoedelijk is het voorlopig gedaan met het stabiele zomerweer. Ik greep deze gelegenheid aan om de skeelers aan te trekken. Bij onze fietstocht met mijn vrienden afgelopen zondag had ik gezien, dat de Via 44 in Wassenaar eindelijk klaar was.

Een mooie gelegenheid om na de Velostrada deze route voor jullie uit te testen. Om 10 uur skeelerde ik vanaf ons huis naar "De Haagsche Schouw" om aansluitend over het al bestaande gladde asfalt te zoeven. Ik haalde diverse fietsers in. Daarbij probeerde ik de gisterenavond opnieuw aan de orde gekomen bijhaal in de praktijk te brengen.
Ter hoogte van het Adelbert College moet je de weg oversteken en aan de overzijde van de weg over gloednieuw asfalt je weg te vervolgen. Je komt dan uit bij de rotonde ter hooge van "De Bosrand". Hier maakte ik de fout de fietsbordjes "Den Haag" te volgen. Doe dit niet! Je komt dan op de parallelbaan van de A44 te rijden met matig skeelerasfalt.
Uiteindelijk kom je op hetzelfde punt uit: de stoplichten bij Den Deyl. Let goed op, als je overgestoken bent. Op het eerste deel van het fietspad met spiegelglad asfalt liggen behoorlijk wat steentjes.

Op dit stuk kun je het beste met een prikslag rijden!
Na de eerste kruising kun je weer rustig je slag verlengen. Pas aan het einde van de Horsten, ongeveer ter hoogte van de nederige stulp van Elfstedencrack Willem-Alexander van Buren, krijg je ongeveer 500 meter rode stoeptegels. Let daarbij goed op. Er zijn een paar stukken, waar de VIA 44 een flauwe bocht maakt. Hier liggen de tegels in de lengterichting, waardoor je wielen in de gleuf tussen de tegels kunnen komen!
Na de tegels krijg je weer spiegelglad asfalt tot het tunneltje bij de voormalige dierentuin van Wassenaar.
Daar ik terug moest om op tijd op mijn werk te komen, probeerde ik niet uit, hoe het asfalt op de Horstlaan is. Temeer, daar je dan begint met een voor skeeleraars behoorlijke uitdaging: de bochtige tunnel onder de A44, met ook nog eens de kans van verkeer van opzij!
Na Den Deyl vanaf de zuidzijde gepasseerd te hebben, kwam ik op het punt uit, waar op dit moment de laatste hand aan de fietstunnel onder de A44 wordt gelegd. Dit was ook het punt, waar de Via 44 bij de A44 uitkwam.
In omgekeerde volgorde skeelerde ik terug naar de rotonde ter hoogte van "De Bosrand". Hier stak ik de weg over om nu over de goede weg naar Den Deyl te skeeleren.
Het asfalt is hier wat minder, maar nog steeds behoorlijk goed. Volg dus de borden "Duinrell" om voorbij de het omgebogen bord Politiebureau aan je rechterhand bij de eerstvolgende afslag linksaf te slaan.

Deze straat heet De Lus en is vanaf de overzijde van de weg vooral te herkennen aan het bord "Fietsstraat. Auto te gast".
Over deze bochtige weg met spiegelglad rood asfalt op het midden van de weg kom je uit bij de tunnel in aanbouw.
Hier keerde ik me om en reed terug over de heenweg.

De Via 44 is een regelrechte aanrader!

Geen opmerkingen: