zaterdag 11 maart 2017

Lopend patiënt

En zo ben je van de ene dag op de andere ineens patiënt. Gisterenavond heb ik het een en ander gelezen over hoge bloeddruk en dan met name over sporten bij hypertensie.

Zo las ik op dokterdokter het volgende: Daarom is het zo belangrijk dat de bloeddruk preventief op normaal niveau wordt gehouden. Dat kun je vooral zelf doen door je leefwijze aan te passen: afvallen, sporten, minder zout eten en minder stress hebben. Als dit onvoldoende helpt, zullen tabletten uitkomst moeten bieden.
De huisarts kan iedereen met een te hoge bloeddruk aanraden te gaan sporten. Dat geldt ook voor mensen met overgewicht Wat vooral van belang is bij het sporten, is de regelmaat. Het is bekend dat bij mensen met een licht verhoogde bloeddruk, regelmatig sporten een bloeddrukverlagend effect heeft.
De keuze van sport is ook belangrijk. Het lijkt erop dat vooral duursporten als fietsen, hardlopen en zwemmen een goede keuze zijn. Ik kan het hier helemaal mee eens zijn, alleen ontbreekt het schaatsen, in Nederland toch een duursport van belang, in dit rijtje.
Na vanmorgen met mijn vrouw boodschappen gedaan te hebben in de Leidse binnenstad, ging ik vanmiddag hardlopen naar het centrum van de Sleutelstad. Met mijn vorig jaar gekochte Mizuno's liep ik naar de Hardloopwinkel. In de aanloop naar de marathon van Leiden koop ik ieder jaar rond deze tijd een paar nieuwe hardloopschoenen.
Deze Japanse schoenen bevielen mij erg goed, vooral omdat je met een nat wegdek veel meer grip op het asfalt of de stenen hebt. Desondanks testte ik nog een paar andere schoenen, voordat ik mijn definitieve keuze maakte. Uiteindelijk viel de keuze op Mizuno Wave Horizon.

Tijdens een van de acht testlopen door het hofje achter de Hardloopwinkel passeerde ik voor de zoveelste keer een paar vrouwen van mijn leeftijd, die me in plat Leids toevoegden: "Denk je wel om je hart?"

Op zo'n moment voel je je wel meteen lopend patiënt.

Wel was ik zo slim om meteen te informeren naar energiegelletjes zonder cafeïne. Met deze hoge bloeddruk lijkt het me niet slim om bij zware inspanningen zoals de Bert Grotenhuis Bokaal bloeddrukverhogende cafeïne tot me te nemen. Ook de blikjes cafeïnehoudende energiedranken om de vetverbranding op gang te helpen zijn voorlopig taboe voor me.

Liever een inzinking dan spelen met mijn gezondheid.
Met mijn oude schoenen en de gelletjes in een rugzak liep ik naar huis toe. In totaal heb ik een kilometer of 13 gelopen vanmiddag. Niet gek voor een lopend patiënt....


Geen opmerkingen: