maandag 17 mei 2021

Maximale inzet op de schaatsplank

Vandaag begonnen de eindexamens van de middelbare scholen. Een van die scholen had een toplocatie: de Leidse IJshal. Hier kun je tot topprestaties komen!

Mijn examentijd ligt alweer 45 jaar achter me. Inmiddels ben ik in een andere levensfase beland: oppasopa. Vandaag was onze kleinzoon weer bij ons. Vanmorgen kwam de regen met bakken uit de lucht.

Gelukkig was het vanmiddag droog en brak de zon af en toe door, dus we konden naar de volkstuin toe, waar de driejarige oma hielp met het poten van een paar planten. 
Na het avondeten fietste ik naar Jos Drabbels, met wie ik naar de kleedkamer van "Swift" reed. Mijn plan was om op "De Bult" te gaan trainen op de schaatsplank. Ik had een tweede schema bij me voor het geval het gras te nat was.

Ik moest even zoeken naar een plek voor 8 schaatsplanken, dat redelijk vlak was en ook droog, maar deze vond ik. Ik liep naar beneden en haalde de andere IJVL-ers op. Na de planken over modderpaden omhoog gedragen te hebben, liepen we anderhalve ronde in op "De Bult". 
Ik moest de schaatsers wel teleurstellen. Ik had een afmelding gekregen van Willem-Alexander van Buren. Zijn vrouw was jarig en het werd niet op prijs gesteld, als hij niet thuis zou zijn.

Bij de IJVL doen we niet zo moeilijk. We hebben geen ballotage. Iedereen is gewoon welkom. 
Als trainer ben ik ook niet zo moeilijk. Iedereen komt voor zijn plezier. Als je dat als uitgangspunt neemt, dan probeer je gezelligheid te koppelen aan maximale inzet. En dat werd gevraagd vandaag. Het schema was heel simpel: een piramide van 30 seconden, 1 minuut, anderhalve minuut, 2 minuten, tweeënhalve minuut en 3 minuten.

Het klinkt niet zwaar, maar dat is het wel. Eric Heiden heeft de schaatsplank uitgevonden en het ligt aan de basis van zijn 5 gouden Olympische medailles. Het koppelt de juiste zijwaartse afzet aan een flinke fysieke inspanning. De schaatsplank is zwaarder dan schaatsen op ijs. Je gaat er dan ook flink van zweten.
Tussendoor was er genoeg tijd om de lachspieren te trainen. Als afsluiting van dit blok gingen we nog even de schaatsstap doen met nadruk op de zijwaartse afzet. 
Na de planken teruggelegd te hebben in de container gingen we nog even de muurzit doen.

Als je deze oefening goed uitvoert, dan lopen je bovenbenen binnen een halve minuut vol. Maar ja, als trainer wil je, dat iedereen aan zijn trekken komt. Ook de masochisten onder ons moeten met een tevreden gevoel naar huis kunnen gaan.
Na nog een meter of 500 uitgelopen te hebben op het asfalt met als voornaamste doel de modder van de schoenen af te lopen, ging iedereen huiswaarts na de maximale inzet op de schaatsplank.

Geen opmerkingen: