zaterdag 1 april 2023

1 april of kabinetscrisis in slow motion

Het is vandaag exact 2 jaar geleden, dat het befaamde debat over Pieter Omtzigt, functie elders in de Tweede Kamer werd gehouden. Het kabinet Rutte 3 was afgetreden door de toeslagenaffaire, Rutte zelf kreeg van de voltallige oppositie en de regeringspartijen D66, CDA en ChristenUnie een motie van afkeuring aan zijn broek en na de langste formatie ooit kregen we hetzelfde kabinet terug als Rutte 4.

De grappen en de grollen waren in die dagen niet van de lucht. Precies 2 jaar na dato beleven de cartoonisten gouden tijden. De verkiezingsuitslag was voor de regeringscoalitie dan ook verpletterend.


De BBB werd de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen.

Voor de verliezende coalitiepartijen is verkiezingen houden op dit moment een doemscenario. Koste wat kost willen ze de coalitie dus in stand houden, terwijl deze feitelijk door de Nederlandse bevolking is weggestemd. Zodoende zitten wij op 1 april met een kabinetscrisis in slow motion.


Als schaatstrainer weet ik, dat fouten in de techniek er op 2 momenten uitkomen: als je op je snelst schaatst, of juist als je heel langzaam schaatst. In slow motion. Precies waar Rutte 4 nu mee bezit is!
De vraag is niet, of het valt, maar eerder wanneer? De aandacht gaat nu volledig uit naar het stikstofprobleem, dat vroeger gewoon overbemesting werd genoemd.
Maar hierdoor blijft het klimaatprobleem onderbelicht, terwijl men ook daar voor lastige keuzes komt te staan....

Geen opmerkingen: