zaterdag 11 maart 2023

Droogtraining op de A12

Om een uur of 7 werd ik wakker. Het was totaal ander weer dan gisteren.

Deze koude start was de opmaat van een prachtige zonnige dag.

Dat kwam mooi uit, want vandaag stond de blokkade op de A12 tegen de 15 miljard euro subsidie en belastingvrijstelling voor de fossiele industrie op het programma. 
Ik deed boodschappen bij "De Helianth" en na de broodbestelling thuisgebracht te hebben, fietste ik met mijn schaatstas naar mijn schoonouders, waar mijn vrouw al was. 

Met een klein beetje zijwind fietsten we samen naar de Residentie, waar we onze vaste plek op de eretribune weer in wilden nemen. 

Deze was echter afgesloten door de politie. Zodoende wandelden we naar de ingang van de tunnel. Daar konden we zien, dat de A12 al effectief was geblokkeerd door de politie.

Daar kon geen blokkade van Extinction Rebellion tegenop. Daar er op het ernaast gelegen fietspad geen ruimte was voor schaatsstappen, ging ik dat maar op de A12 zelf doen. Ruimte genoeg. Het had iets weg van een autoloze zondag.

Als je een droogtraining uitvoert met schaatsen om je nek, dan trek je best veel bekijks en heb je veel gesprekken, waarom je dit doet. Welnu, als schaatsers op natuurijs merkten wij als eersten, dat het klimaat veranderde. De laatste officiële Molen- en Merentocht werd gehouden in januari 1997!

Zo raakte ik in gesprek met iemand van de Leeuwarder Courant. Hij maakte ook een mooi filmpje van me.

Mijn vrouw maakte inmiddels her en der wat foto's van de gemoedelijke demonstratie voor een leefbaarder klimaat.

Een jonge schaatser kwam de gelederen versterken. Een verdubbeling van onze gelederen. Eigenlijk zouden ALLE schaatsers van Nederland tegen het uitblijven van klimaatregelen moeten protesteren.

Ik kwam ook diverse bekenden tegen. Rond een uur of 3 wandelden we volgens afspraak terug naar de fietsen. Ter hoogte van het waterkanon met Polizei erop, werd ik kort geïnterviewd door iemand van het Nederlands Dagblad.

Ja, Nederland zakt wel af. Als je zoveel beveiliging nodig hebt om een eenvoudige droogtraining af te werken....
Via de Landgoederenroute fietsten Ada en ik naar de volkstuin, waar we zagen, dat de regentonnen tot de nok toe vol zaten. Wij hadden geen waterkanon meer nodig.

Wij hadden geen waterkanon nodig. Want ja, dan is een droogtraining op de A12 geen droogtraining meer!

Geen opmerkingen: