zondag 5 maart 2023

Lastige Lijven Toertocht

De zondag begon vroeg. Om kwart voor 7 stapte ik uit bed, daar ik om half 9 bij de Leidse IJshal moest zijn. Met een zestal IJVL-ers vertrokken we in een tweetal auto's naar Haarlem, waar we op de ijsbaan mee zouden doen aan de Lastige Lijven Toertocht.

Het goede doel was dit jaar Fietsmaatjes Haarlemmermeer ten behoeve van een tweede duofiets in Nieuw-Vennep. Als geboren en getogen Venneper kon ik hier volledig achter staan.

Luciƫnne en Leony Verheij reden mee met Willem van Vliet, Aukje Kreuger en ik met Wim Slootweg. Na ons ingeschreven te hebben voor de lange afstanden, konden we de schaatsen aan gaan trekken.

Voor de officiƫle start van de Lastige Lijven Toertocht had ik al 5 kilometer gereden. Daarna volgde een loze ronde achter een duofiets op het ijs, waarna een heuse massastart volgde.

Met Nathalie, veelvuldig podiumklant bij de Bert Grotenhuis Bokaal, nota bene op kunstschaatsen, in mijn kielzog, legde ik tot de eerste dweilpauze 60 rondjes af. Ageeth Bosma, enthousiast als altijd, passeerde mij heel wat keren, terwijl ze me aanmoedigde voor het kopwerk, dat ik verrichtte.

In dat peloton kreeg een andere vrouw te horen, dat ze was gediskwalificeerd, omdat er een stuk blote huid van haar enkel was te zien.
Bij de tweede serie was het ijs aanvankelijk spiegelglad, maar met 3 pelotons naast elkaar en het zonnetje pal in de lengterichting op de ijsbaan ,veranderde het vrij snel in werkijs. 

Met 132 rondjes op de teller begon ik aan de derde serie. Intussen had ik heel wat bekenden gezien, waaronder Rein Knetsch, Pieter en Jaap Smit, Theo Schouten, Eddy Breed, de zoon van mijn veel te jong overleden neef Nico en Elfstedenmaat Jaap de Gorter, die al schaatsend een filmpje van een volle ronde op de 400-meterbaan van me maakte.

Ook filmde hij het dweilorkest "De Schuimkragen", die gedurende de hele Lastige Lijven Toertocht voor sfeer zorgde met hun muziek.

Bijzonder verrassend was, dat zij het eenvoudig klinkend maar toch lastige "Radar Love" speelden.

De derde serie rondde ik af in exact 200 rondjes, dus ik hoefde nog maar 50 omlopen te maken om aan de eerste 100 kilometer van dit seizoen te komen. Het ging stukken eenvoudiger dan vorig jaar maart. Wat dat aangaat kan ik met vertrouwen de Bert Grotenhuis Bokaal van volgende week vrijdag tegemoet zien. Ik ben er klaar voor.

Maar dit is slechts bijzaak. Voor de Fietsmaatjes van Nieuw-Vennep was maar liefst € 6.200,- opgehaald. Daar kunnen ze wel een duofiets van kopen. Met dank aan de inspanningen van velen bij de Lastige Lijven Toertocht.

Geen opmerkingen: