woensdag 1 maart 2023

Nationale Complimentendag


De meteorologische lente begon met een onvervalst winterse start.


Op klomphoogte zag het er nog beter uit.

De zonsopgang was evenzeer fraai te noemen. De opkomende zon gaf de nevelflarden een rode gloed en toen ik om kwart over 8 naar fietste, zag het er bij de molen aan de Schenksloot winters uit met een vliesje ijs en rijp op de benevelde velden.

Niet alleen de Leidse binnenstad is mooi, ook aan de randen van de Sleutelstad kun je genoeg mooie plekken vinden.

In de Leidse IJshal was de derde ochtend van de schaatsinstuif voor kinderen. Met ervaren trainer Willem van der Laan en beginner Marcel had ik een groep van 15 kinderen, die oefeningen kregen op het gebied van glijden, boven het standbeen komen, terugsturen en de zijwaartse afzet.

Met een stok, die iets hoger gehouden werd dan op bovenstaande archieffoto, mochten de kinderen onder de stok door schaatsen. Eerst was het een stok in stilstand, later werd het lastiger, doordat degenen, die de bezemsteel vasthielden, langzaam gingen schaatsen.

Dezelfde bezemsteel deed dienst bij het uit een wak halen van schaatsers: op de buik liggen en met een stok de drenkeling op het ijs trekken, terwijl je zelf ook plat ol het ijs lag, liefst met een andere schaatser, die je liggend bij de enkels vasthield.
Met drie aan een stok reden de kinderen van de ene zijde van de binnenbaan naar de andere, waar ze razendsnel moesten keren. Degene in het midden moest weer onder de stok door....
De schaatsles voor ruim 60 kinderen, waarvan een kwart bij ons reed, werd afgesloten met tweelingtikkertje.

De evaluatie in de kantine was gezellig en ging gepaard met de nodige lachsalvo's. Een zestal jonge schaatsers, die geholpen hadden bij de schaatslessen, hadden een tosti besteld. Ik deed voor, hoe ik als barkeeper in "De Hobbit" in Nieuw-Vennep duidelijk maakte, dat de bestelling klaar was door met mijn stem boven de muziek uit te komen met een keiharde "Tosti!!!"

Eén van de jongeren liep van een tafel achter in de kantine naar de bar toe om de tosti op te halen....

Gelukkig kon ik op deze Nationale Complimentendag uitleggen, wat mijn bedoeling was.
Om half 12 fietste ik naar de Boerenmarkt, waar ik een tijdje praatte met Frits van Oosten, die een boek heeft geschreven over Wethouder Cees Waal.

In zijn functie als wethouder Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening was nauw betrokken bij de bouw van de Ton Menken IJsbaan.

Via "De Helianth" fietste ik in lentetemperaturen naar de volkstuin.

Daar sprak ik met mijn vrouw. Want voor mij is het wat Ada betreft niet alleen vandaag Complimentendag, maar is het elke dag Complimentendag.

Geen opmerkingen: