woensdag 22 maart 2023

Uit de oude doos

Vanmorgen werd ik door de schrijver van "Bob Anders" gebeld of ik tussen de middag naar de Leidse IJshal wilde komen voor een interview over de Ton Menken IJsbaan.

Uiteraard wilde ik dat. Om 12 uur ontmoette ik Carl Mureau, die voor de KNSB bezig was met een artikel over deze 47 jaar oude 200-meterbaan. De aanleiding voor dit interview is, dat ik bezig ben met een boek over de geschiedenis van de in 1976 door Ton Menken gebouwde ijshal. De werktitel is "Glibbers op glissen".

In 2011 had ik al een boek geschreven over schaatsen, waarin de Leidse IJshal heel vaak voorkomt. Sinds 2005 ben ik voor de IJVL actief voor het behoud van kunstijs in Leiden en heb in die tijd flink wat informatie over de geschiedenis van deze ijshal tot me genomen. 
Tijdens het gesprek haalde ik een aantal verhalen aan, die in het boek gaan komen. Carl Mureau vroeg me, of ik nog foto's uit de oude doos had.

Derhalve ging ik vanmiddag thuis op zoek naar foto's, met name uit de beginperiode. Dat viel nog niet mee, maar met wat schermafbeeldingen kon ik toch aan het slaan van de eerste paal door Piet Kleine voldoen.


Ook de eerste interland op de Menkenbaan kwam aan bod.


Na deze foto's uit het grijze verleden kwamen de kleurenfoto's zoals deze uit 1987 of 1988.

Diverse grootse evenementen passeerden de revue. 

Het tekent het schaatsplezier in Leiden de afgelopen 47 jaar!

Geen opmerkingen: