zaterdag 25 maart 2023

Balhoofd

Donderdagavond stapte ik van het ijs na een clinic Bavarian curling te hebben gegeven op het niet gedweilde ijs van de voormalige Ton Menken IJsbaan.

Bij het verlaten van de Leidse IJshal begon het te regenen. Dat was nog tot daar aan toe. Daarvoor had ik een regenbroek, die ik derhalve maar aantrok.
Wat vervelender was, was dat mijn stuur min of meer vast zat. Door de vele regen van de afgelopen paar weken was het binnenwerk kennelijk te droog geworden, waardoor het sturen zwaar was geworden en ik me geen schielijke bewegingen kon veroorloven.

Door de regen was het gelukkig rustig op straat, zodat ik veilig thuis kwam. Daar druppelde ik wat olie in de rand, waar de stuurpen in zat. Het bewegen ging een stuk soepeler.
De volgende ochtend ging het toch weer wat stroever. Nog een druppeltje olie en de rit naar de Vondellaan verliep soepel. Na de Elfstedentocht ging ik boodschappen doen in de stad. Het sturen ging weer zwaar en dat lag niet aan anderhalf uur schaatsen.

Bij thuiskomst hoorde ik wat gekraak. Een druppeltje olie bood hier geen uitkomst meer.

Op mijn oude Batavus Jakima, die Siebe nu gebruikt als hij over is uit het mooie Asturias, fietste ik om half 3 naar Vondellaan voor de laatste officiƫle keer Eisstockschiessen in de Leidse IJshal. Thuisgekomen reed ik met een stuur dat voornamelijk vooruit wilde, naar fietsenmaker Van Vliet in Noord-Hofland. Wat ik al vermoedde, bleek het geval. Het balhoofd moest vervangen worden.

En dan bedoel ik niet bovenstaand balhoofd, maar onderstaand!

Met een leenfiets reed ik naar huis. Dinsdag kan ik de fiets met een nieuw balhoofd weer ophalen.

Geen opmerkingen: