vrijdag 8 december 2023

In mijn nopjes

Zowel gisterenmiddag als vanmiddag had ik bij de schaatslessen van de IJVL in IJshal De Vliet minder kinderen. De 6 lessen van de Buitenschoolse sport waren afgelopen. Na de Kerstvakantie komen er op donderdag en vrijdag nieuwe groepen beginnende schaatsers.

De groep van de IJVL gaat gewoon door en doordat deze kleiner is, kun je de kinderen veel meer individuele aandacht geven. Elk nadeel heb zijn voordeel.
De les was in twee delen opgesplitst. De eerste helft waren we bezig met het boven het standbeen komen, zowel op het rechte eind als in de bocht. Daar een paar kinderen vroegen naar pootje over, deed ik wat voorbereidende oefeningen en voor degenen, die het durfden de eerste voorzichtige overstappen. Het ging niet altijd goed, maar dan hadden ze wel meteen een valoefening te pakken.
De tweede helft oefenden we met plastic nopjes, die gebruikt worden om de baan af te zetten voor bijvoorbeeld een slalom. Maar je kunt er heel wat spelletjes op de schaats mee doen.
Eerst een rondje met zo'n nop op je helm rijden. Als die viel, moest je hem oprapen. Stabiel schaatsen was hierbij een must. Deze trainer lukte het tweemaal niet.

Een rondje rijden als ober werd gevolgd door eentje, waarbij de nopjes van links naar rechts en omgekeerd gingen. In het midden van de ene hand in de andere overgeven en dan zijwaarts uitstrekken.
Daarna maakten de noppen een rondje om de middel middels doorgeven van de ene hand in de andere.

Daarna begon het circus. De noppen moest je beurtelings om je linkerbeen en je rechterbeen een rondje laten maken. 
Aansluitend begon het teamwerk. Eerst in 3 duo's. Een nopje moest van de een naar de ander zijwaarts heen en weer gaan met overpakken in het midden. De kinderen werden zo gedwongen om hun tempo aan elkaar aan te passen om vervolgens het nopje achterwaarts door te geven en waarna de achterste de voorste schaatser inhaalde en op dezelfde wijze het nopje doorgaf. Zonder dat de kinderen het in de gaten hadden, zaten ze een groot deel van de 250 meter diep. De variant hierop was hetzelfde doen in 2 trio's.

Daarna trad een zevental aan. Eerst werd een nop achterwaarts doorgegeven, waarna de achterste naar voren schaatste en dat ging door, tot iedereen een keer vooraan had gereden. Vervolgens gebeurde hetzelfde met het nopje naar achteren doorgeven tussen de benen door.
De laatste oefening was het nopje op de rug leggen en in de schaatshouding een rondje rijden zonder de bagage te verliezen. Al met al was het een leuke speelse schaatsles. Als trainer was ik in mijn nopjes.

Geen opmerkingen: