zondag 10 december 2023

Komt er ooit nog een Elfstedentocht?

Onder de kop "Komt er ooit nog een Elfstedentocht?" kwam Trouw met een verslag van de jaarlijkse ledenvergadering van de Koninklijke Vereniging "De Friesche Elf Steden".

Onder de aanwezigen was gastspreker Evert van Benthem, tweevoudig winnaar van de Tocht der Tochten in 1985 en 1986.

Er werd een doorkijkje gegeven naar de eerstkomende Elfstedentocht. Alle deelnemers moeten een transponder gaan dragen. Dat zal Joy Beune niet zo fijn vinden....

In IJshal De Vliet hebben we in september ook een testdag met transponders gehad. Het was een reuze gezellige dag, maar door één van de kinderziektes bleken de transponders niet te werken. Ach, een kniesoor, die daar op let. Wij hebben lekker geschaatst.
De stempelkaart verdwijnt trouwens niet. Die traditie, die Piet Kleine zich zijn leven lang zal heugen, verdwijnt niet. Helmen worden verplicht, evenals een een hesje, waarvan de kleur tot het laatste moment geheim blijft. 

Het Elfstedenkruisje blijft uiteraard bestaan. Of zoals voorzitter Wiebe Wieling het omschreef: "De enige onderscheiding, waar Willem-Alexander daadwerkelijk iets voor heeft gedaan."

Bij de vergadering was er het historische moment, dat alle nog levende Elfstedentochtwinnaars bijeen waren. Naast de naar Canada geëmigreerde Van Benthem waren  dat Henk Angenent, Lenie van der Hoorn, Tineke Dijkshoorn en Klasina Seinstra.


Blijft over de vraag of de Elfstedentocht ooit nog komt. De kans erop wordt met de klimaatopwarming er niet groter op. Maar....de warme golfstroom kan door het lichtere smeltwater, dat zoet is, het zwaardere zoute water naar beneden kunnen drukken. Zodoende kan de golfstroom stil kunnen vallen.

Als dat gebeurt, dan kunnen we ineens flink koudere winter krijgen....

Naschrift:
Van een vriend kreeg ik deze artikelen uit De Volkskrant van 11 december doorgemaild:


Klik op de tekst om deze tot leesbare proporties te vergroten.

Geen opmerkingen: