maandag 8 september 2008

Vlietloop

Bij de laatste droogtrainingen voor Dartmoor stond een pittige piramide touwtjespringen op het programma, gevolgd door een piramide op de schaatsplank en tot slot schaatsstappen in de elastieken. Daar de kuiten tijdens het wandelen in het zeer heuvelachtige Engelse land deze spieren ook flink beproefde, had ik 2 weken niet hardgelopen, toen de eerste droogtraining op het programma stond: standtraining.
Hoewel er nog maar 2 september op de kalender stond, was het compleet herfst. Regen en een heuse storm.
Er stond maar een klein clubje op de parkeerplaats in Katwijk-Noord. Onze trainer Pieter had een simpel, maar loodzwaar schema: een minuut voluit lopen, een minuut dribbelen, en na vier van deze series 3 minuten serierust: rustig dribbbelen en de spieren losgooien. Deze serie herhaalden we dan nog 3 keer. Naar Noordwijk toe, met windkracht 7 in de rug, was het allemaal prima te doen, maar met de wind tegen was het een heel ander verhaal. Jaap, Jos, Sjaak en ondergetekende zwoegden de 4 kilometer terug, alsof we in de elastieken liepen en iemand ons tegenhield. Gerard Driessen heeft altijd als stelregel: "Als je niet moe bent van een training, heb je niet goed getraind." Welnu, deze strandtraining was zeer goed!
Op het strand waren we 1 kitesurfer, een wandelaar en 3 ruiters tegengekomen. Dat zijn er wel eens meer geweest....
De zondag daarop zou ik met Jaap de Vlietloop in Voorschoten gaan doen. Het weer had wederom een herfstachtig karakter, met buien en vrij veel wind. De Vlietloop is een gemoedelijke, niet al te drukke loop, zodat je na 2 kilometer de ruimte hebt om je eigen tempo te lopen. In het begin vrij rustig aan gedaan: de eerste 5 kilometer in 25.07 seconden. Bij de Korte Vliet, waar we halverwege waren, ben ik gaan versnellen. De tegenwind langs het water stelde na de strandtraining niets meer voor. De tweede 5 kilometer ging in 24 minuten precies. In 50.35 had ik de 10,4 km als 77e van de 184 gefinishte mannen volbracht. De 10 km wilde ik volbrengen binnen de 50 minuten, dus de doelstelling was gehaald. Jaap was teleurgesteld over zijn tijd van 51.38 ("Ik loop de 10 km niet eens meer binnen de 50 minuten"), tot hij hoorde, dat het de tijd van de 10,4 km was.
Samen fietsten we weer naar Leiden. Na een duurloop is er eigenlijk niets beter voor je spieren, dan ze op de fiets rustig pedalerend weer soepel te trappen.

Geen opmerkingen: