zaterdag 14 maart 2009

Nico Scheepmaker


Een van de beste sportjournalisten, die Nederland gekend heeft, is Nico Scheepmaker. Op de radio hoorde ik in "Langs de lijn" een praatje over de Nico Scheepmaker-prijs voor het beste sportboek uit 2008. Als bibliothecaris wil ik de kans niet laten lopen om aan leesbevordering te doen. Ga dus snel naar www.nicoscheepmakerbeker.nl alwaar je t/m 15 april kunt stemmen. Het mooie van deze site is, dat je de titels van 160 vrij nieuwe sportboeken op een rijtje hebt staan.
Uiteraard kan deze bibliothecaris het niet nalaten een paar tips te geven:
Bij de schaatsverhalen vinden we "IJsliefde" van Hylke Speerstra, dat een herdruk is van "Helden van de armoede", "Mijn Elfstedentocht: ware verhalen van en over gewone rijders" van Pieter de Groot en Bonne Stienstra, "It sil heve: 100 jaar Elfstedentocht" van Johannes Lolkema, die o.a. ook "De Tocht der Tochten: de geschiedenis van de Elfstedentocht 1749-2006" heeft geschreven.
Onder het kopje voetbal tref je "Het stadioncomplex: alle tereinen waar in Nederland betaald voetbal is gespeeld" aan, een prachtig bladerboek.
Thijs Zonneveld schreef "Dit is onze tijd: leiders van de Oranje wielerrevolutie" over de aanstormende jonge Nederlandse wielrenners. Thijs Zonneveld heeft een aantal jaren op hoog niveau gekoerst en schreef daarover smeuige verhalen in het Leidsch Dagblad. Dit boek kun je beschouwen als een stukje participerende journalistiek.
Tot slot wil ik een atletiekboek aanbevelen: "Het verwoeste leven van Foekje Dillema: de grootste tragedie uit de Nederlandse sportgeschiedenis" van IJVL-lid Max Dohle, die o.a. "Over één nacht ijs" en "De blokjeslegger van Turijn" schreef. Kortom, bezoek voor 15 april www.nicoscheepmakerbeker.nl en maak uw keuze. Ik heb dat al gedaan en het zal niemand verbazen, dat mijn keus op een van de bovenstaande sportboeken is gevallen.

Geen opmerkingen: