woensdag 20 april 2011

"Maar zelfs hem kon ik niet bijhouden!"


De derde avond van de predroogtraining was tevens de derde keer, dat de Fit your body run in Noordwijkerhout gehouden werd. Om 7 uur werden we geacht op het terrein bij de Sint-Bavo te zijn, waar een kwartier later het startschot zou klinken. Dat betekent haasten.
Gelukkig werkte het weer erg mee. Door het zomerse weer was het erg stil in de bibliotheek en zodoende kon ik met een gerust hart een half uur eerder naar huis, zodat ik nog kon eten, voor ik op weg ging naar Jos Drabbels. De macaroni met gemengde groente aten Ada en ik in de tuin.
Om half 7 stapten we in de auto. We pikten onderweg een gastloper op: Jos Fugers. Jaap de Gorter was meteen helemaal in zijn element. In de auto werden de lachspieren getraind, want we kregen we een complete aflevering van "Adriaan en Olivier" voorgeschoteld.

Toen we arriveerden was de warming-up al bezig, zodat deze danssessie grotendeels aan ons voorbij ging. Na ons ingeschreven te hebben, begaven Jos Fugers en ik ons in de dansende menigte, waar Andrea Landman al bezig was met het "dynamisch rekken".
Om kwart over 7 konden we beginnen aan de 4 rondjes van 2457 meter.

In het kielzog van Jos Drabbels zat ik meteen al vrij ver naar voren. De eerste ronde ging in 11.18. Bij de tweede passage van het mulle zandpad viel er een klein gaatje. Ik kwam op een meter of 20 van Jos te lopen en zo'n klein gaatje is lastig om dicht te lopen. De tussentijd was halverwege 22.41.
Bij de derde ronde kwamen we op het mulle pad ineens in de rook te lopen. Iemand was op het illumineuze idee gekomen om tijdens een hardloopwedstrijd een stapel boombladeren in brand te steken.

Ondanks dit rookgordijn ging deze ronde nog best goed, zodat de derde ronde na 34.14 werd voltooid. Het enige probleem was een zeer droge mond. Waar andere jaren bij een van de paviljoens een drinkpost stond, was deze bij deze warmste editie achterwege gelaten. Het enige minpuntje op deze verder prachtige zomeravond.
Ik lag nog steeds een meter of 25 achter Jos Drabbels, die nog kon versnellen. Het gat werd steeds groter. Ondertussen werd ik bijgehaald door een groepje van 4 lopers. Jaap de Gorter had lang voor dit groepje uit gelopen op 100 meter achter me en eerlijk gezegd had ik verwacht, dat hij mee zou sluipen met dit groepje om mij dan op de meet te kloppen, maar vandaag gebeurde dit niet.
Zodoende kwam ik in 46.04 binnen, een minuut na Jos Drabbels en een minuut voor Jaap de Gorter, die in een heuse eindsprint, die ik zo goed van hem ken, nog iemand op de laatste meter passeerde. Volgens Wil Verbeij, die doordat hij te laat was om te starten, hetgeen trouwens zelfs de beste kan overkomen, en zodoende fungeerde als onze grootste fan, was ik 13e geworden.
Jos Fugers kwam binnen in 54 minuten, Andrea Landman volgde op een minuut.
Meestal is de finish het hoogtepunt van een race, maar vandaag lag de climax in de herenkleedkamer. Een ietwat geblokte loper vertelde, terwijl over zijn race, die niet geheel volgens plan verlopen was. En terwijl hij op Jos Fugers wees, sprak deze ons verder onbekende loper de historische woorden: "Ik sjokte de hele tijd achter hem aan, maar zelfs hem kon ik niet bijhouden!"

Dieper kun je als atleet kennelijk niet vallen. Ik heb zo'n vaag vermoeden, dat deze uitspraak, gedaan in het bijzijn van Jaap de Gorter, Jos Fugers nog lang zal achtervolgen....
De gezellige loop sloten we gezellig af in café Van der Geest, waar Jaap gezelschap kreeg van zijn zus Heleen. Ook na de Fit your body run trainden we onze lachspieren uitvoerig.

Geen opmerkingen: