donderdag 21 april 2011

SIC

Het schaatsseizoen mag dan nog ver weg zijn, de commissie Opleidingen van de IJVL, waar ik samen met Bert Staal in zit, is gisterenavond al bezig geweest met de voorbereidingen op het seizoen 2011-2012. Samen met Gerard Driessen hebben we ons gebogen over de SIC.
In de Dikke Van Dale staat als verklaring van SIC: (Latijn) 1. Aldus; 2. Zo staat er woordelijk.
In het woordenboek van de IJssport Vereniging Leiden staat SIC voor Schaats Instructie Cursus. Het is een korte cursus voor beginnende schaatstrainers, waarin op een leuke manier de theoretische achtergrond van het schaatsen wordt gegeven.

Hierin gaan we dieper in op het hoe en waarom van het schaatsen: o.a. de technische achtergronden van de schaatsbeweging (waarom ga je harder bij een bepaalde kniehoek?), hoe leer je deze iemand aan, en hoe maak je een training of een jaarplan.
Verder proberen we te laten zien, hoe je technische "mankementen" bij schaatsers kunt herstellen.
De cursus van 6 woensdagavonden begint op 24 augustus, vermoedelijk in het clubgebouw van IJsclub Leiderdorp, waar de IJVL ook dit jaar weer gaat skeeleren. De 6 theorieavonden lopen dus af net voor de kunstijsbanen open gaan.
Op twee nog nader te bepalen avonden is er in de Leidse IJshal een praktisch gedeelte, waarin de geleerde stof in de praktijk wordt gebracht.
Daar de IJVL veel jonge trainers heeft voorziet deze zeer praktische cursus duidelijk in een behoefte. De drie cursusleiders hebben er in ieder geval zin in!

Geen opmerkingen: