donderdag 19 augustus 2010

Rare kostgangers

Er schijnen mensen rond te lopen, die mij indelen in de categorie "Rare kostgangers", maar die indeling werp ik verre van me. Desondanks wijd ik er toch een stukje aan, maar dat hebben we aan de Britse schrijver Tom Sharpe te danken. waarover straks meer.

Gisterenavond heb ik onder leiding van sportieve alleskunner Jos Drabbels, die dinsdagavond tijdens de dansende droogtraining als enige door de ballotage van Ita de Hes kwam. Het eerste half uur lag de nadruk op technische oefeningen. Een klein rondje "olifantenoren" om terug te leren sturen, om daarna beter zijwaarts af te kunnen zetten. Bij het schaatsen kun je hier namelijk een veel effectievere afzet mee krijgen.
De tweede helft lag op conditietraining: Steigerungen tegen de wind in, starten en zo snel mogelijk op volle snelheid komen enzovoorts en zo verder. Voor de liefhebbers was er daarna nog heuvelopschaatsen op "De Bult". De eerste keer gaat dat nog, maar de tweede keer ga je dat toch wel in je bovenbenen voelen. Kortom, een uitstekende krachtoefening, als voorbereiding op het schaatsen met tegenwind.
Vanochtend had Ada een klusje voor me. Ik moest even uitgeprinte notulen afgeven bij mijn schoonouders in Voorschoten. Dit is 5 km lopen vanaf ons huis, zodat ik op deze wisselvallige donderdagochtend in totaal 12 km liep, een prima voorbereiding op de 10 Engelse mijl bij de Vlietloop en het vervolg, de halve marathon van Katwijk.

Op de terugweg liep ik namelijk langs boekhandel de Kler in Voorschoten, waar ik "Rare kostgangers" van Tom Sharpe kocht.
De tekst op de achterflap is als volgt: "De vrouwen uit de familie Grope hebben door de eeuwen heen allerlei listige methodes ontwikkeld om goedgelovige jonge mannen in bed te krijgen. Hierdoor zijn zij berucht en gevreesd in hun omgeving. Velen van de Gropes lijken zich in de loop van de tijd te hebben losgemaakt van deze wonderlijke familietraditie. Een van hen wordt echter verlaten door haar man en ontvoert daarom haar neef Esmond om hem tot een huwelijk te dwingen. Tot haar verbazing laat Esmond zich als een mak schaap naar de slachtbank leiden. Of toch niet...?"
Ik heb bijna alles van deze grootmeester van de slapstick gelezen en heb nog nooit een miskoop gedaan. Tom Sharpe heeft een schijnbaar eenvoudig procedé: zet een aantal totaal geschifte personen en wat andere excentriekelingen bij elkaar, met ieder een andere, maar beslist niet gangbare overlevingsstrategie en het resultaat is, dat de boel totaal uit de hand loopt.
Het klinkt allemaal simpel, maar het knappe is, dat deze Britse auteur het zo geloofwaardig weet te beschrijven, dat je je nog voor kunt stellen, dat het allemaal nog echt gebeurd ook. De typisch Engelse humor ontbreekt uiteraard niet.

Het eerste boek, dat ik van Tom Sharpe gelezen heb, was "Sneu voor het milieu". Ada dacht, dat ik in een informatief boek over een serieus onderwerp bezig was en snapte niet, waarom ik iedere keer dubbel lag van het lachen....
Bijzonder is ook de persoon Henry Wilt, een mislukte leraar op een middelbare school. Er zijn 4 los van elkaar te lezen humoristische romans over hem en zijn gezin geschreven: "Wilt", "Wilt's alternatief", "Wilt zit omhoog" en "Wilt is nergens".

Eén ding is zeker: na het lezen van "Wilt" smaakt leverpastei nooit meer hetzelfde!
Als u wilt weten, hoe dat komt? Lees "Wilt"! En uiteraard al die andere boeken van Tom Sharpe vol "Rare kostgangers".

Geen opmerkingen: