donderdag 5 juli 2018

Terugsturen

Gisterenavond stond ik op het rooster als skeelertrainer voor de G-schaatsers. Tijdens de zoveelste zonnige zomeravond fietste ik derhalve naar de skeelerbaan Leiderdorp, waar ik training zou geven aan Kevin, Daisy en Justin.
De nadruk lag op technische oefeningen, die uit zouden monden in het terugsturen van de skeelers.
Er stond een matige noordoostenwind. Zodoende konden we kortere felle slagen tegen de wind in af laten wisselen met langere slagen met de wind in de rug.
De volgende stap was het laten hangen van het been.
Aansluitend kwam de afzet aan bod. Zowel bij het skeeleren als bij het schaatsen zie je veel mensen, die te veel naar achteren afzetten. Om de goede zijwaartse afzet te krijgen moet je terugsturen. De befaamde "olifantenoren" zijn hiervoor een goede inleidende oefening.
Daarna kun je na de afzet, die altijd ietwat schuin naar voren is, je skeeler of je schaats dusdanig terug laten sturen tot het moment, dat je recht vooruit rijdt.
Op dat moment kun je goed zijwaarts afzetten. En daar was het terugsturen ook voor bedoeld.
Aan het eind van de training gaf ik Kevin nog wat startoefeningen op, waarna ik ging uitrijden bij de trainingsgroep van Willem van der Laan.
Met Gera van Duijvenbode zat ik op het terras van het clubhuis nog wat te drinken. We stonden op het punt om weg te gaan, toen iemand van een belendende tafel mij een flesje bier kwam brengen. Ze hadden een biertje teveel gekocht.
Ik offerde me maar op. Ik wilde de gever niet terugsturen.

Geen opmerkingen: