maandag 31 mei 2010

Voorpret

Er bestaat een uitdrukking, die luidt: "Er is geen schoner vermaak dan leedvermaak". Daar ben ik het niet mee eens. Niet omdat ik mij hierboven verheven voel, maar omdat ik denk, dat er een vorm is, die nog schoner is, en dat is de voorpret.

Wie kent dat niet: iemand gaat trouwen of jubileert op een of andere manier en dan ga je met wat vrienden brainstormen over wat je in een stukje of een lied gaat verwerken. De pret, die je op deze avonden beleeft is vaak groter dan het plezier, dat je tijdens de uitvoering ervaart.

Deze maand is onze vaste trainer met zijn vrouw naar Rome gefietst, zodat de afgelopen weken iedere week iemand anders uit onze trainingsgroep de honneurs waarnam. Na 23 jaar droogtraining ben ik morgenavond voor het eerst als "droogtrainer" aan de beurt. Hoor ik daar iemand mompelen: "Bij gebrek aan beter!"?
Welnu, eenieder die mij kent, weet, dat ik mij altijd serieus op mijn taken voorbereid. Diezelfde persoon weet ook, dat ik geen doorsnee-trainer ben. Uiteraard neem ik een aantal oefeningen over, die regelmatig terugkomen bij de droogtraining. Je hoeft het wiel immers niet opnieuw uit te vinden. Maar tegelijkertijd is er de uitdaging om de training "anders dan anders" te maken. En die kans laat ik natuurlijk niet lopen....
Wel is het altijd handig om een training aan een thema op te hangen. Voor deze training koos ik voor de thema's "Balans" en "Souplesse".
Om het voor mijn trainingsmaten spannend te houden, ga ik het schema hier niet bij voorbaat publiceren.

Wel wil ik verklappen, dat er een aantal nieuwe oefeningen in zitten, die ik afgelopen zaterdagmiddag uitgeprobeerd heb. Eén ervan zal hier onthullen en deze zal voor de meesten zeer verrassend zijn: koppeltje duiken!
Een van mijn trainingsmaten in de Leidse IJshal, Wierd Wagenmakers, heeft me eens vertelt, dat zijn shorttracktrainer van destijds, Arie Ravensbergen, hen de koprol liet doen op het ijs met de schaatsen aan. Je leert op die manier natuurlijk wel om je val te breken, dus het kan blessures voorkomen.
Mijn trainingmaten hoeven niet bang te zijn: zij mogen koppeltje duiken zonder schaatsen aan. Daar ik als trainer het goede voorbeeld moet geven, heb ik zaterdag de koprol uitgeprobeerd. Dat viel nog vies tegen. Het is 35 jaar geleden, dat ik deze oefening voor het laatst uitgevoerd had.
Ik weet het nog goed. Ik zat in de eerste klas van Pedagogische Academie "De la Salle" en we hadden op zaterdagochtend om 9 uur 2 uur gymnastiek achter elkaar. Nu hadden we op vrijdagavond iedere maand een schoolfeest, en indien dat niet het geval was, dan ging ik met vrienden wel stappen. Eén ding kan ik u verzekeren: je hoofd staat dan niet naar gymnastiekoefeningen en al helemaal niet naar de koprol!
Tegelijkertijd kon ik het niet nalaten, om wat geintjes in te bouwen, die keurig van pas zouden komen tijdens de training.

We trainen voor ons plezier, dus daar ga ik voor zorgen. De bekende voorpret! Aan de ontbijttafel schoot ik af en toe in de lach, terwijl Ada verbaasd keek, of er iets met haar aan de hand was. En tijdens het hardlopen met Hans Boers in de Horsten, waarbij wij bij het toegangshek uitgebreid stonden te rekken, tot we zagen, welke kant de boswachter met zijn auto op reed om vervolgens gratis de andere kant op te lopen, kon ik de binnenpretjes af en toe niet onderdrukken.
Het is precies, zoals ik al eerder zei: de leukste pret is de voorpret!

Geen opmerkingen: