dinsdag 1 februari 2011

Bennie van der Weide

We zijn gewend, om in de pauzes in Heerenveen getrakteerd te worden op een dweilorkest.

Daar was geen sprake van in "Het 18e Krasse Knarren & Schoone Schaatssters Schaatskamp". In de kantine aten we onze lunch. Ik zat aan tafel met o.a. Andries Kramer en Willem van Vliet. Behalve dat hij een zeer begenadigd schaatser is, bleek Kramer in het bestuur van de IJshal in Leeuwarden te zitten, ooit opgezet door Ton Menken. Willem van Vliet was in zijn functie als secretaris van de Leidse IJshal zeer geïnteresseerd in de organisatie in Leeuwarden en hoe zij hun IJshal denken te kunnen renoveren. Zo hadden we het ineens over een heel andere schaatstechniek.
Na de pauze was dat ook het geval, want we kregen een rondleiding door Thialf. We kwamen op plekken, waar je anders nooit komt, zoals in de kamer, waar koningin Beatrix en Willem-Alexander van Buren worden ontvangen. De groep was in tweeën verdeeld. Ik kwam terecht in de groep, die Bennie van der Weide als gids had.
Het was even hilarisch, toen Van der Weide begon over linksdraaiend grondwater, dat gebruikt wordt om het ijs in Thialf spiegelglad te maken. Onze gids bleek daarin consistent.

Zelf heb ik nog een andere theorie, waarom we linksom schaatsen, en dat is ook de reden, waarom er zoveel rechtsbenige voetballers zijn: het linkerbeen is gewoon sterker! Je schiet met rechts, omdat je beter op je linkerbeen kunt leunen. Met schaatsen is dit nog nadrukkelijker het geval. In de bocht krijg je veel druk op je linkerbeen, dus het is wel handig, als dat je sterkste been is.

Bennie van der Weide bracht de rondleiding met veel onderkoelde humor. Hij vertelde tussendoor ook nog een beetje over zijn eigen schaatscarriere. Hij was in de afgelopen 3 Elfstedentochten wedstrijdschaatser, maar zijn voornaamste wapenfeit is toch, dat hij het eerste marathonschaatsklassement gewonnen heeft. Dat was in 1973, dus al een tijdje terug.
Maar zijn echte liefde ligt toch bij het rijden van lange afstanden op natuurijs. Ik ken nog wel een paar mensen met dezelfde voorliefde....

1 opmerking:

Erik zei

http://www.hvhw.nl/trainersvak/techniek/linksom-rechtsom.html

Hoi Bert,

De vader van Bart Veldkamp heeft een interessante theorie over linksom en rechtsom rijden.

Vr. groeten