zondag 30 juni 2019

Kikkervalleien

Ondanks de warmte in huis had ik als een blok geslapen. Door de open ramen koelde het in de loop van de nacht aardig af op deze warmste juni ooit gemeten.
Om 7 uur waren we allebei wakker en luisterden naar "Vroege Vogels". Een van de onderwerpen ging over het duingebied "Meijendel", waar de meeste plantensoorten in Nederland te vinden waren.
Mijn oren waren helemaal gespitst, toen ik hoorde, dat er vandaag open dag was in de Kikkervalleien in "Meijendel". Nu heb ik in dat duinengebied heel wat gefietst, gewandeld en gerend, maar waar de Kikkervalleien lagen, daar had ik geen flauw benul van.
Maar eerst hadden we andere dingen te doen. Na met mijn vrouw te hebben ontbeten, fietste ik met haar naar de volkstuin, waar ik het laatste bakje aardbeien van dit seizoen plukte. Er zullen nog wel een paar aardbeien komen, maar die kunnen ter plekke verorberd worden.
Terwijl Ada met het verzorgen van planten bezig was, gaf ik water op de meeste plekken op onze tuin. Daar was ik een uur bezig. Daarna fietsten we richting Den Haag. Mijn vrouw had daar met een van onze dochters afgesproken. Ik reed met haar mee tot de Kievitlaan, waar ik afsloeg naar "Meijendel".
Hier aangekomen reed ik vrij rustig, daar ik keek, of ik ergens een aanwijzing vond, die mij naar de Kikkervalleien kon leiden. Tevergeefs. Pas bij de boerderij zag ik een bord met aanwijzingen waar ik moest zijn.
Het was halverwege "Meijendel" en de kruising bij de Ganzenhoek. Ik reed er naar toe. Je kon het niet missen, want er was een wegversperring aangebracht, waar je af moest stappen. Ik stalde mijn fiets en betrad het mij onbekende duingebied, waar ik al zo vaak langs gekomen was.
De wandeling was 2 kilometer, maar door de vele bordjes met informatie en foto's van en over de hier voorkomende planten en dieren, waaronder de rugstreeppad, leerde je het nodige.
Ook zag je prachtige planten als slangenkruid.
Er liepen 6 duinwachters rond, die het nodige vertelde. Een van hen gaf veel informatie over de kolonie van 150 aalscholvers, die in de Kikkervalleien bivakkeerden.
Na ruim een half uur kuieren door dit prachtige stukje Hollands duin, fietste ik terug naar de volkstuin, waar ik een emmer goudsbloemen ophaalde, die ik naar "Het Kompas" bracht. De school, waar mijn vrouw werkt, bestaat deze zomer 50 jaar.
Ik ben dus getrouwd met een gouden vrouw. Maar dat weet ik al jaren....

Geen opmerkingen: