donderdag 13 juni 2019

Op de Nieuwkoopse plassen

Op deze mooie Pinksterdag werd ik om 6 uur wakker. De slaap kwam niet meer. Ik las in het stapelbed de bijlage over Noord-Ierland uit Trouw uit. Om 8 uur gingen Ada en ik de tafel dekken, terwijl we luisterden naar "Vroege vogels"
Een uur later zaten we met zijn vijven aan het ontbijt. Het zag er mooi uit met de halfbewolkte hemel. Dat kwam mooi uit, want we wilden gaan fietsen. Na een paar banden te hebben opgepompt vertrokken we om 11 uur naar de Nieuwkoopse plassen.
In Noorden vonden we de opstapplaats van de veerpont door de Nieuwkoopse plassen. Deze voer vanaf 1 juni in het weekeinde 3 x per dag naar de Hollandse kade. We konden uitrekenen, dat het veer daar om 2 uur zou vertrekken.
Langs de Noorderplas fietsten we naar Nieuwkoop toe om neer te strijken op het terras van "Zoet Water", waar we in het zonnetje ons de koffie, cappuccino en koude chocomel met appeltaart en brownie goed lieten smaken.
We wandelden nog even naar het dobberhuisje, waarin je met 5 personen kan verblijven.
Op het water bij de Ziende zag ik talrijke schaatsenrijders zich op het water voortbewegen op deze mooie Pinksterdag.
Zeer toepasselijk. In januari 2003 begon en eindigde een prachtige schaatsdag op de Nieuwkoopse plassen en omgeving op deze plek.
We fietsten terug richting het fietspad tussen de plassen door. Na de klaphekjes gepasseerd te zijn kwamen we bij de Meije. Langs dit sterk meanderende riviertje slingerden we door het prachtige Hollands land naar de Hollandse kade.
Na door een vrij diepe plas van een meter of 30 op het fietspad gereden te zijn, kwamen we om kwart voor 2 bij het vertrekpunt van de veerpont.
Hier zaten 4 fietsers. Dat zou inhouden, dat we niet meer mee zouden kunnen.
"Gaan jullie allemaal met de boot?", vroeg ik.
"Wij niet", antwoordde een echtpaar.
Zodoende had het zin om een kwartier te wachten op de fluisterboot.
De grote vraag was, of de driewieler op de boot paste. Met enig passen en meten bleek het te lukken.

Gelukkig maar, want het was een prachtige tocht tussen de rietkragen en rietvelden.
De veerman wees ons op een futennest bij de eerste zijsloot. Er lagen nog 2 eieren in.
De zonneboot voer langs waterlelies en orchideeën op deze middag met Ruysdael-luchten.
Normaal gesproken kom ik alleen op de Nieuwkoopse plassen in de wintermaanden en op het ijs zie je geen visdiefjes, die een duikvlucht maken in het water.
Later tijdens de vaartocht van 3 kwartier zagen we visdiefjes een kiekendief met dezelfde duikvluchten wegjagen van hun nesten.

Verder zagen en hoorden we een paar rietzangers in dit moeraslandschap.
Onderweg passeerden we een tiental kano's, waarvan eentje niet ontweken kon worden. Een lichte aanvaring bleef gelukkig zonder gevolgen.
Een sloep, die verdwaald was, moest aan de kant voor ons.


Langzaam maar zeker kwam Noorden dichterbij.
We meerden daar aan. Voor € 20,- voor 5 personen hadden we een prachtige tocht meegemaakt.
Via een route door Noorderbuurt reden we terug naar de Kromme Mijdrecht, waar we om half 4 na 27 kilometer fietsen terug waren op de "Groene Hart Camping".

Na de thee besloten we gezien de weersvoorspellingen de vouwwagen in te vouwen. Dat ging stukken vlotter dan het opzetten. Zodra de klus geklaard was, konden  we een biertje opentrekken op het bankje voor ons huisje.
De zon verdween achter de wolken en het werd koeler. Ada had intussen een maaltijdsoep gemaakt die heerlijk smaakte. Met een toetje met aardbeien was het een stevige maaltijd.
We rommelden nog wat voor om kwart voor 9 Portugal-Nederland begon. Na een spannende wedstrijd trokken de Portugezen uiteindelijk met 1-0 aan het langste eind in de finale van de Nations League.
Jammer, want anders was het een perfecte dag geworden.

Geen opmerkingen: