maandag 18 januari 2021

Blauwe maandag

Vandaag is het blauwe maandag, maar van blauwe lijntjes is op de weerkaarten weinig meer te bespeuren. Het werd na de sneeuw van zaterdag dan ook zomaar 7 graden Celsius. 

De poolwervel mag dan gesplitst zijn, wij zitten constant aan de verkeerde kant van de hoge- en lagedrukgebieden.

De ijspluim voor de komende weken spreekt dan ook boekdelen.

Sinds 1 januari hebben we te maken met het nieuwe normaal.

De jaren '80 met veel koude winters zijn uit het 30-jarige gemiddelde verdwenen en de extreem warme jaren '10 zijn er voor in de plaats gekomen, met als gevolg, dat je ineens meer blauwe kleuren ziet in de 30-daagse temperatuuranomalie.

Dit is die van eind december 2020.

En dit is die van vandaag. De blauwe vlekken onder de nullijn zijn ineens langer en breder, terwijl het niet met terugwerkende kracht ineens kouder is geworden in 2020! De oorzaak zie je hieronder.

Door het om de 10 jaar verversen van het nieuwe normaal wordt de klimaatopwarming verdoezeld!
De laatste 2 decennia zijn niet normaal en het drijft natuurijsschaatsers af en toe tot wanhoop.

En dan te bedenken, dat de zon de laatste decennia niet zo actief is. 

Je zou de afgelopen 3 jaar juist koude winters verwacht mogen hebben gezien het minimale aantal zonnevlekken, maar het tegendeel is gebeurd. Alleen rond 1 maart 2018 konden we op natuurijs schaatsen.

Kun je nagaan, hoe sterk de temperatuurstijging wel niet geweest zou zijn, als de zon actiever zou zijn geweest. Kortom, er is voor schaatsers wel enige reden om van een blauwe maandag te spreken.

Toch gaat dit niet voor alle schaatsers op. De Elfstedenwinnaressen Lenie van der Hoorn, Tineke Dijkshoorn en Klasina Seinstra kregen vandaag uit handen van Wiebe Wieling alsnog de onderscheiding voor het winnen van de Tocht der Tochten. Hun namen prijken binnenkort ook op het standbeeld bij de Elfstedenhal in Leeuwarden.

Volkomen terecht! Dit had jaren eerder moeten gebeuren.

Ander goed nieuws is, dat het nog maar 2 dagen duurt, dat een van de grootste klimaatontkenners zijn biezen pakt en de Verenigde Staten zich weer bij het Klimaatakkoord van Parijs aan zullen sluiten.

Hopelijk gaat het vanaf woensdag onder Joe Biden de goede kant op. Maar we hebben nog een heel, heel, heel lange weg te gaan.....

Geen opmerkingen: