maandag 4 januari 2021

Het nieuwe normaal

Iedere 10 jaar worden gemiddelde weerstemperaturen opnieuw berekend. Dit gebeurt door blokken van 30 jaar aan te passen. De eerste 10 jaar vallen af en het nieuwe blok van 10 jaar wordt toegevoegd voor het berekenen van het nieuwe gemiddelde over 30 jaar: het nieuwe normaal.

Met een enigszins stabiel klimaat werkt dit systeem uitstekend, maar daarvan is de laatste 30 jaar geen sprake meer van. In 10 jaar tijd steeg de gemiddelde temperatuur een halve graad. Door het gehanteerde systeem wordt het broeikaseffect verdoezeld. Daar ben ik het volkomen mee eens. Het KNMI trouwens ook blijkens de Klimaatstreepjescode1901-2020.

De stijgende lijn is onmiskenbaar. Sinds eind jaren '80 zijn de blauwe streepjes met een lantaarntje te zoeken. Hoe snel het de laatste jaren gaat, is goed te zien in onderstaand staatje, dat ik van Weerwoord afgehaald heb.

Jelmer uit Rotterdam heeft de Klimaatdata van het KNMI uit 2014 doorgerekend voor het klimaat rond 2030. Dit behelst de periode 2016-2014. Daar zitten we in de periode 2016-2020 al boven. De stijging zit vooral in de winter en in iets mindere mate in de zomer!

De temperatuuranamolie over 31 dagen zal met ingang van heden minder rood en meer blauw kleuren, terwijl de temperatuur hetzelfde blijft of nog lichtjes stijgt. Puur omdat de koelere jaren '80 zijn vervangen door de zeer warme jaren '10.

In Trouw stond een lezenswaardig artikel over een weerapp, die tegenwicht bied voor het "Nieuwe normaal" van het KNMI. Deze weerapp heet ThermoMate en is gratis te downloaden op je mobieltje. Overbodig om te zegen, dat ik dit gedaan heb.

Het gehele plaatje ziet er niet zo rooskleurig uit voor schaatsers. Exact 24 jaar nadat de laatste officiĆ«le Elfstedentocht is verreden, zijn er nog steeds kansen, dat we deze winter weer op natuurijs komen. En die hulp zou wel eens van boven kunnen komen. 

Van een omkering van de poolwervel om precies te zijn. Weerman Reinout van den Born schreef er een helder artikel over, dat ik u graag wil aanbevelen.

Ook de SSW kwam hierbij weer ter sprake. Dit fenomeen zou voor schaatsers wel eens de reddingsboei kunnen zijn voor wat betreft het rijden op natuurijs.



Geen opmerkingen: