zaterdag 30 januari 2021

Grenzwetterlage

De afgelopen dagen hebben we te maken met wat op Weerwoord een Grenzwetterlage genoemd wordt: een scherpe begrenzing van weersoorten. Gisteren konden we dit heel duidelijk zien.

In Noord-Brabant werd het 10 graden warmer dan in Oost-Groningen. Er was zelfs een verschil van bijna 6 graden tussen Oost-Groningen en Noord-Drenthe. Als je de windkaart erbij pakt, dan snap je hoe dat komt.

De warme westenwind botste op de koude oostenwind. Wat hier gebeurt is eigenlijk het verhaal van de winter van 2021. Alle mooie weerkaarten ten spijt zitten we telkens net aan de verkeerde kant van de Grenzwetterlage.

Op dit moment vriest het in het noorden van het land op klomphoogte al, terwijl de temperaturen in het midden en het zuiden van ons land nog boven nul is. 

We krijgen een paar koude dagen, daarna warmt het op. Daarna waaien deze pluimen alle kanten uit, zoals ook deze ijspluim.

Dat zie je ook terug in de discussies op Weerwoord. Om in het Duits te blijven: Himmelhoch jauchzend, Zum Tode betrübt. In het Nederlands spreken we dan van Jantje lacht en Jantje huilt.
Op 2 februari kan het in het midden van Nederland 1 graad worden, maar ook 12. Zoveel onzekerheid op korte termijn zie je inderdaad zelden. Dat heeft alles te maken met de Grenzwetterlage, die in onze buurt bivakkeert.
Na dramakaarten van vandaag verschijnen er ineens prachtige weerkaarten:

Als dit uitkomt, dan hebben we volgende week zaterdag matige vorst en lichte vorst overdag.

Dit ligt in lijn met hetgeen weerman Reinout van der Born voor februari verwachtte. Ook zijn Duitse collega Kai Zorn zit op die lijn.


Vooralsnog hou ik hoop, dat we deze winter wel op de Vogelplas kunnen schaatsen, ook al is alles nog niet in kannen en kruiken.

Geen opmerkingen: