vrijdag 1 januari 2021

Een goed begin

Een goed begin is het halve werk. Wat dat aangaat is 2021 goed begonnen, want het had tamelijk onverwachts harder gevroren dan gedacht.

Met deze fantastische foto van Jannes Wiersema, die ik van Weerwoord heb afgehaald, wil ik alle lezers van dit blog een voorspoedig en vooral gezond 2021 toewensen.
Vannacht namen we afscheid van 2020, dat goed gekarakteriseerd wordt in deze tekening van Stefan Verwey. De kaalslag in de cultuursector en de eenzaamheid van veel mensen doordat de contactmomenten tot een minimum werden teruggebracht is er treffend in samengebracht.

We hadden Bas en Nel op bezoek. Door de corona hadden we elkaar in 2020 veel te weinig gezien, dus we hadden genoeg aan elkaar te vertellen.

De fles Elfstedentochtbier, die ik had gekregen, werd op deze speciale avond aangebroken. Daarna smeerden we de kelen voldoende.

Om half 2 vertrokken onze vrienden, maar door de dichte mist van nog geen 50 meter waren ze een minuut of 10 later alweer terug. Naar huis rijden was onverantwoord.

De slaapbank werd uitgetrokken en opgemaakt. Zij bleven slapen. Zodoende hadden we vanmorgen ook nog een gezellig ontbijt met elkaar. Een goed begin van 2021.
Na afscheid te hebben genomen van elkaar fietsten we rond kwart voor 12 naar Zoeterwoude, waar we met een groep schaatsvrienden een wandeling zouden gaan maken. De achterband van Ada's fiets stond plat, zodat zij op een andere fiets stapte. Daar het inmiddels regende, hadden we de regenbroek aangetrokken.

Onderweg konden we aan het vliesje ijs op sommige sloten zien, dat het 's nachts 3,3 graden had gevroren en op klomphoogte nog wat meer.

Na op straat wat warms gedronken te hebben, wandelden we in groepjes van 2 door Zoeterwoude Dorp naar de Weipoort.
Ik liep met gastheer Wil Verbeij en onderweg zagen we wederom sloten met flinterdun natuurijs.

De maximumtemperatuur van 6 graden Celsius was inmiddels bereikt.
We verbaasden ons erover, dat we in deze lage temperatuur op Nieuwjaarsdag een hommel op het asfalt zagen lopen.
Halverwege de Weipoort hielden we even halt en vormden zich nieuwe tweetallen.


Onder Hollandse luchten stapten we naar het Kerkepad.

Met Wil liep ik over het smalle pad naar de Zuidbuurt tot het standbeeld van de reiger.

Daar zagen we een grote groep smienten aan de overzijde van de sloot in het weiland zitten.


De slogan van de gemeente Zoeterwoude "weids en groen" klopt volledig.
Deels met Jos Drabbels en Deels met Jaap de Gorter liep ik naar het huis van Wil en Annemarie, waar we buiten op ruim voldoende afstand van elkaar een oliebol aten en koffie of warme chocolademelk dronken.

Via de Vlietlanden fietsten we naar Ada's ouders, die we een gelukkig Nieuwjaar gingen wensen. Via de volkstuin reden we weer naar huis toe.  Op deze frisse winterdag waren we 2021 goed begonnen.

Geen opmerkingen: