vrijdag 29 januari 2021

Coen de Koning

In het Leidsch Dagblad stond vandaag een artikel over Coen de Koning, die 115 jaar geleden het werelduurrecord aanscherpte.

Nu is de palmares van De Koning er eentje om U tegen te zeggen. Hij werd in 1905 Wereldkampioen Allround, won in 1912 en 1917 de Elfstedentocht en verbeterde het werelduurrecord van de Engelsman Charles Edgington in 1906 en bracht het 32 kilometer en 370 meter.
Pas in 1949 wist Marius Strijbis deze toptijd te verbeteren. Dat had 2 jaar eerder kunnen zijn, want in februari 1947 wist De Koning de poging van Strijbis te torpederen door de baan op te lopen, waardoor Strijbis ternauwernood een botsing wist te voorkomen. Exit record.

Coen de Koning was een fantastische schaatser, maar zijn sportiviteit was wat minder ontwikkeld. Bij de Elfstedentocht van 1912 lag hij samen met Jetze Jan Keizer op kop, toen hij bij Workum een inzinking kreeg. Keizer wacht op hem. Op het Slotermeer zijn de rollen omgedraaid. Keizer heeft het zwaar en De Koning plaatst een vlammende demarrage en Keizer is op slag kansloos.

De nummer 2, Jan Ferwerda, dient een protest in. Hij beschuldigde De Koning ervan zich door zijn gids zou hebben laten trekken. Hij nam sportieve wraak bij de Elfstedentocht van 1917, toen hij voor de start aankondigde: "Coen de Koning wint deze Elfstedentocht, zo niet, dan kun jij voor De Koning een doodskist bestellen." In een recordtijd van 9 uur 53 verpletterde hij zijn concurrentie.  Nummer 2, Sjoerd Swierstra, werd op 28 minuten gereden.

Filmbeelden van deze Elfstedentocht kunt u zien door HIER TE KLIKKEN.

Geen opmerkingen: