donderdag 21 januari 2021

Cor Vergeer


Via een mailtje van een van de "Krasse knarren" heb ik vernomen, dat onze trainingsmaat Cor Vergeer zondag aan een hartstilstand is overleden.
Voor de meeste Leidenaren is Cor vooral bekend als boegbeeld en eerste raadslid van de SP in Leiden. Van 1982 tot 2002 zat hij als fractievoorzitter onafgebroken in de Gemeenteraad van Leiden.

In het begin van deze eeuw heb ik jarenlang met Cor op donderdagmorgen in de Leidse IJshal geschaatst met de "Krasse knarren". Van deze groep was hij één van de snelste schaatsers. Hij was begenadigd met een goede techniek en had 3 Elfstedentochten uitgereden.

Een jaar of 12 geleden kwam aan zijn passie voor het schaatsen plotsklaps een einde, doordat schaatsen met een kunstheup niet meer bleek te gaan. 
Cor ging niet bij de pakken neerzitten, maar richtte zich op wat hij wel kon: fietsen en wielrennen. Hij werd actief bij "Swift", waar hij de geestelijke vader van de Joop Zoetemelk Classic. Met 5000 deelnemers kun je wel spreken van een succes.

Schaatsen kon Cor dan wel niet meer, maar hij liet zich af en toe wel op het ijs zien. Dan reed hij een stukje mee op zijn mountainbike met banden met speciaal profiel. Konden we samen toch nog genieten van een ritje op het natuurijs!
Tijdens de al ruim 15 jaar, waarin ik bij de Leidse Gemeenteraad lobby voor het behoud van kunstijs in Leiden, ben ik dit voormalige SP-raadslid diverse keren tegengekomen. Uiteraard maakten we dan een praatje met elkaar.
Zondag is Cor in het harnas gestorven. Tijdens een fietstocht door de Noordwijkse duinen is hij getroffen door een hartaanval en ter plekke overleden. Met 74 jaar was hij veel te vroeg aan de finish.
Cor, sociale schaatsvriend, rust in vrede.

Geen opmerkingen: