zondag 17 januari 2021

Nils van der Poel

Het was een prachtig schaatsweekend in Heerenveen. Weliswaar ontbrak de kolkende mensenmassa in "Thialf", die schaatsers tot grote hoogten opstuwt, maar de prestaties waren er niet minder om bij dit gecombineerd Europees Kampioenschap Allround en Sprint. Wat bij betreft voor herhaling vatbaar.
De Nederlanders deden het niet gek. Thomas Krol won de sprinttitel, Hein Otterspeer pakte het zilver.

Bij de vrouwen was het goud voor Jutta Leerdam en het brons voor Femke Kok.

Bij de allrounders heerste Antoinette de Jong soeverein en werd Irene Schouten verrassend tweede.

Bij de mannen won Patrick Roest overtuigend, maar daar zat de spanning op de 10 kilometer, waar Marcel Bosker met minimaal verschil het zilver voor de neus van de Noor Sverre Lunde Pedersen wegkaapte.

Maar bij alle bijzondere prestaties, die dit weekeinde op het ijs werden neergelegd, springt de winst van Nils van der Poel op de 10 kilometer er bovenuit. Deze Zweed met Nederlandse grootouders zette in de eerste rit een tijd neer van 12.42.80 en klom daarmee van de 11e naar de 4e plaats. Europees kampioen Roest werd tweede op ruim 18 seconden!

Zijn verrassende winst op de 10.000 meter in het Olympisch Stadion in Amsterdam in 2018 was dus geen toevalstreffer. Peking 2022 is nog ver, maar Zweden heeft plotsklaps een medaillekandidaat op de lange afstanden.

Nils van der Poel komt er met rasse schreden aan!

Hij moet zich alleen niet verslapen....

Geen opmerkingen: