woensdag 10 maart 2021

Het zingen van het ijs

Tijdens de natuurijsperiode van een maand geleden kreeg ik van Rob Pijpers, die mij filmde op de Vogelplas, een vraag voorgelegd over het zingen van het ijs.

Het is een prachtig geluid, dat je vooral hoort, als het ijs nog niet al te dik is, maar wel dik genoeg om op te kunnen schaatsen.

Je praat dan over ijs van ongeveer 5 centimeter dik. Dan kun je genieten van de bijzondere klank van het ijs. Zuiver en puur!

Het geluid ontstaat door de schaatsers. Door het gewicht van hen en de verplaatsing van de druk van het ijs. Als er geen schaatsers zijn, hoor je het zingen niet.

Wel andere geluiden. Het ijs "werkt". Vooral 's ochtends als het flink gevroren heeft. Dan komt er meer spanning op, want kouder wordend ijs zet uit. De spanning moet eruit!
Water heeft de grootste dichtheid bij 4 graden Celsius. Daarboven én daaronder zet het uit. Dus ijs ook. Natuurijs in bevroren sloten en plassen wordt bij het uitzetten tegengehouden door de oevers. Meestal gebeurt dit door het kraken van het ijs. In extreme omstandigheden ontstaan kistwerken.

Het zingen is dus niet het enige geluid, dat het ijs voortbrengt.

Geen opmerkingen: