dinsdag 1 juni 2021

Inkarnaatklaver en zevenblad

De meteorologische zomer begon zomers. Het was zonnig weer en de temperatuur was prima.

Deze temperatuur is ideaal voor zowel wie rustig wil zitten als voor degenen, die willen sporten. Ik combineerde het nuttige met het aangename. Ik moest vanmorgen een boek, dat mijn vrouw had geleend, terugbrengen naar de bibliotheek in Katwijk aan Zee.
Ik zorgde ervoor, dat ik in de koffiepauze van kwart voor 10 aanwezig was. Zo kon ik een aantal collega's spreken, die ik sinds mijn pensionering op 1 oktober niet meer had gezien.

Om half 12 verliet ik het oude pand aan de Schelpendam en fietste ik via de duinen zuidwaarts naar Wassenaar toe. Hier kwam ik "Krasse knar" Wierd Wagenmakers in zijn Friese sportkleding tegen, die op zijn racefiets aan de schaatsconditie werkte. We hadden elkaar in de Leidse IJshal voor het laatst gesproken, dus we hadden voldoende stof om bij te praten.

Daar Wierd ook over een volkstuin beschikt, kwam dit ook te sprake. Mijn Friese trainingsmaat zei, dat hij voor zevenblad een probaat bestrijdingsmiddel had: er pesto van maken.

Zevenblad is hier door de Romeinen geïntroduceerd als eetbare plant. De ervaring van Wierd was, dat zevenblad er niet zo goed tegen kan, als je de malse blaadjes aftopt. Dat put de plant uit.
Wat dat aangaat had ik toch een botanische fietstocht. Er kwam een appje binnen, die ik op de volkstuin bekeek. Een trainingsmaat van de IJVL wilde weten, welke plant dit was.

Mijn vrouw wist het antwoord: het was de inkarnaatklaver
Vanaf de tuin fietste ik door naar "Odin" in Voorschoten om de fruitvoorraad aan te vullen.

Daarna reed ik naar huis, waar ik  in de schaduw lunchte.
Om 4 uur was ik weer op de volkstuin, waar ik vooral in de weer was met het planten water geven. De combinatie van warm zonnig weer met een oostenwind zorgt ervoor, dat de bovenlaag aardig uitdroogt.
Toen ik om 6 uur weer thuis was, stond er 46 kilometer op de teller. Een niet onaardig begin van de zomermaand.

Geen opmerkingen: