vrijdag 11 februari 2022

De klokkenluider van Beijing

Eén van de bekendste boeken uit de wereldliteratuur is "De klokkenluider van de Notre Dame" van Victor Hugo.

Eergisteren dook er plotsklaps een klokkenluider op in Beijing.

De winnaar van de 5 kilometer, Nils van der Poel, beschuldigde de Nederlandse schaatsploeg van corruptie.

Dit naar aanleiding van dit artikel.

Nu is het meten van het ijs sinds jaar en dag gebruikelijk, maar als je dat openlijk publiceert als een onderdeel van de lobby om beter ijs te krijgen voor je eigen rijders, dan vraag je er ook om, dat er vroeger of later iemand komt, die als klokkenluider optreedt.

In de jaren '90 kwam een deathmetalband uit de Verenigde Staten optreden in "Scum", het lokale jongerencentrum in Katwijk aan Zee. Nu kwam iemand uit "Scum" op het briljante idee om de band aan te kondigen met een verwijzing naar de antichristelijke teksten van de bewuste band. 
Het artikel in de Katwijksche Post trok inderdaad voldoende belangstelling, met name van de Christelijke meerderheid in de Katwijkse gemeenteraad. Het resultaat was, dat dit concert op last van de gemeente moest worden afgelast.


Nu mag Patrick Roest deze actie van de Zweedse concurrent onsportief vinden, me dunkt, dat het het beste is om de hand in eigen boezem te steken. Is er bij de KNSB of bij Schaatsen.nl niemand op het idee gekomen om dit artikel NIET te publiceren? 
Transparantie is mooi, maar je kunt het ook overdrijven.

Van der Poel kon in zijn vuistje lachen. De mentale voorbereiding van de Nederlanders was behoorlijk verstoord, ook al zal niemand dat toegeven. De focus was als bijtoverslag verdwenen.

Herman Finkers zou zeggen: "Dat heeft zo'n jongen toch niet nodig."

Intussen kon de meest kleurrijke schaatser in Beijing zich rustig concentreren op zijn meesterwerk: de 10 kilometer winnen met een wereldrecord

Dit heeft veel weg van de 10.000 meter van Johann Olav Koss bij de Olympische Spelen in 1994.

We zijn 28 jaar verder en Nils van der Poel is 1 minuut sneller....
De gebruikelijke verrassing was de winnaar van het brons: Davide Ghiotto.

Wie zijn geld op deze Italiaan had ingezet, had aardig wat zloty's kunnen verdienen.


Geen opmerkingen: