vrijdag 24 maart 2023

Elfstedentocht in de Leidse IJshal

Bij kinderen is het heel gebruikelijk, dat we het schaatsseizoen afsluiten met een mini-Elfstedentocht. Bij volwassenen zijn we daar minder scheutig mee.

Daar de Ton Menken IJsbaan na 47 jaar definitief haar poorten sluit, kwam het plan op om de deelnemers aan de schaatslessen ook een Elfstedentocht te laten schaatsen.

Er was aardig wat publiciteit voor gemaakt, ook onder de "Krasse knarren". De verwachtingen waren dan ook hoog gespannen, toen ik vanmorgen naar de Vondellaan fietste om te helpen bij de opbouw van het parcours. Het afgelopen seizoen hadden we daar aardig wat vaardigheid bij opgebouwd.

Om kwart voor 9 stond alles klaar en inmiddels stroomde een honderdtal deelnemers binnen, die een stempelkaart kregen, zodat zij om 9 uur startgerechtigd waren.


In het donker waren Marieke Dohle, Wierd Wagenmakers en ondergetekende de voorrijders. We hadden al een rondje gereden voordat de laatste deelnemers vanaf de achterste opstapplek het toen nog gladde ijs betraden. Onder de vrolijke muziek van een aantal dweilorkesten werden diverse rondjes afgelegd, voordat de eerste stempel kon worden opgehaald.

Zo volgde een flink aantal rondjes in ongeveer 5 kwartier met hindernissen, die iedere ronde genomen moesten worden.

De sfeer was geweldig goed. Iedereen had het naar zijn zin op de drukke ijsbaan.

De één nam deze soepel, de  ander wat strammer, maar dat mocht de pret niet drukken.

Stempel voor stempel kwamen we dichter bij het slot.

Maar ja, dan kwamen er ineens andere hindernissen op je pad.

Maar je sloeg je er manmoedig doorheen.

Voor wie de inwendige mens wilde versterken was er de befaamde koek-en-zopie.


Daar kon je dan weer wat rondjes mee vooruit.

Het had wel wat weg van de sfeer van echte Tocht der Tochten.

Aan het eind waren er baancommissarissen, die de laatste stempelaars tegenhielden: "Een paar seconden over 12. Helaas, te laat. Geen kruisje!"
Desondanks wisten deze deelnemers toch slinks aan hun Elfstedenkruisje te komen, zodat de afsluiting in de bomvolle kantine reuze gezellig was. Daar droeg Dick de Boer aan bij, door zijn zelf gecomponeerde lied "Dag oude Menkenbaan" ten gehore te brengen.Deze Elfstedentocht in de Leidse IJshal is voor herhaling vatbaar! Maar dan uiteraard in IJshal "De Vliet".

Geen opmerkingen: