donderdag 10 oktober 2013

Norge

De herfst klopte luid en duidelijk aan de deur. Het prachtige najaarsweer werd verdreven door wind en regen. Kennelijk had dat velen doen beseffen, dat er flink getraind moest gaan worden voor het komende winterseizoen.

Hier is een tweetal archieffoto's te vinden van eind vorig seizoen.

De groep "Krasse knarren" van vanmorgen was nog groter. We reden met een man of 25 onze rondjes, met als hoogste doel om te trainen voor schaatsen op natuurijs.

Maar mogelijk was het ook zo druk, omdat we vandaag een speciale gast in ons midden hadden: de Noorse veteraan Mårtin Långbrøk. Zoals algemeen bekend is het Noorse schaatsen sinds het stoppen van Johann Olav Koss in een diep dal terecht gekomen. Af en toe is er een schaatser, die zich een tijdje met de Nederlanders kan meten, maar in het algemeen komen de Noren er niet meer aan te pas.

Welnu, Mårtin Långbrøk kwam met het oog op de Olympische Spelen van Sotsji onderzoeken, wat het geheim was van de "Hollandse school". En waar kon hij dat beter doen dan in de Leidse IJshal, de bakermat van veel Nederlandse schaatssuccessen.
Het geheim was binnen een kwartier al onthuld. Bij de gebruikelijke piramide van 5, 10, 15, 20 en 25 rondjes en weer terug reed Mårtin Långbrøk eerst in zijn trainingsjack met Norge erop 5 rondjes op kop. We konden hem met gemak bijhouden.

Maar zodra hij zijn Norge-jack had uitgedaan, werd het een totaal ander verhaal. In een oranje-blauw skinpak reed hij het halve peloton van ruim 20 man eraf. Mijn conclusie: geef de schaatsers bij internationale toernooien een Nederlands schaatspak en ineens rijden ze sneller dan de rest.
Daar kan Norge zijn voordeel mee doen!

En de "Kråsse Knørren" ook, want de paar keer, dat de heer Långbrøk in oranje kledij op kop kwam, ging de gaskraan flink open. Maar ja, Norge is nu eenmaal een van de grootste gasexporteurs ter wereld.

Maar met de bevindingen, die Mårtin Långbrøk vandaag heeft opgedaan, zal Norge wel een uitweg weten te vinden uit het dal.

En dan heeft Nederland er een geduchte concurrent bij....

Geen opmerkingen: