maandag 29 januari 2018

Flitsen

In mijn jeugdjaren zong ik mee in jongerenkoor "Oktopus". Een van de meest gezongen liederen was "Het lied van de stilte", dat bekend is geworden door Boudewijn de Groot.
Hierin komt deze zinsnede voor: "Tot ik verblind werd door een flits in mijn gezicht. Neonlicht."
Vorige week had ik ineens last van flitsen in mijn rechteroog.
Vooral in het schemerlicht was het het sterkst en dan met name als ik van het licht het donker in liep.
Als bibliothecaris ging ik uiteraard op zoek, of ik op internet wat kon vinden hierover. Daar de flitsen gepaard gingen met wat vlekken in het oog, kwam ik al snel op een artikel over glasvochttroebelingen, een woord, waar je met Scrabble hoge ogen mee kunt gooien.
Meestal zijn de flitsen onschuldig van aard en verdwijnen de klachten vanzelf. De meest voorkomende oorzaak is veroudering. Net als bij hoge bloeddruk, die bij het stijgen der jaren steeds vaker voorkomt. Ouderdom komt met gebreken.
Daar ik toch bij de huisarts was voor de bloeddrukmeting, legde ik de flitsen ook maar voor. Hij verwees me met spoed naar het LUMC en hij zou der voor zorgen, dat ik er vandaag nog terecht kon.
Ik fietste naar mijn werk, waar ik angstvallig mijn mail in de gaten hield.
Om 10 voor 4 zag ik een mailtje, dat ik om 16.15 terecht kon bij de oogarts. Ik pakte mijn tas in, sloot de computer af en rok mijn regenkleding aan. Gelukkig had ik de wind in de rug, want ik kwam nu al 5 minuten te laat bij het LUMC en ik moest mijn fiets nog vastzetten.
Een minuut of 5 later schreef ik me in aan de balie van de afdeling oogheelkunde, waar een verpleegkundige de oogdruk opmat, voordat ik bij een oogarts en een arts in opleiding terecht kon.
Op het eerste oog zag het er goed uit. Op de oogdruppels na viel het onderzoek reuze mee. Na een kwartier gewacht te hebben kon ik wederom binnenkomen voor het onderzoek met een lens. Pijnlijk was het niet, maar prettig allerminst. Maar zo konden de oogartsen wel zien, dat het netvlies nog goed was. Voor de zekerheid mag ik over 6 weken terugkomen voor een herhaling van dit onderzoek.
Wel had ik voor dit onderzoek nog een dosis oogdruppels gekregen, waardoor ik wazig ging zien. Als u mij de komende tijd wat wazig vindt.....
Maar wellicht valt het mee en zegt u volgende week: "Bert, je ziet er weer flitsend uit!"

Geen opmerkingen: